Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Мукачівській ДПІ інформують про обов’язок подання податкової декларації про майновий стан і доходи до 1 травня

опубліковано 11 квітня 2024 о 15:15

Працівники Мукачівської ДПІ продовжують робочі зустрічі з платниками податків щодо декларування доходів за 2023 рік та інформують платників про обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи до 1 травня 2024 року. Зокрема у Мукачівській ДПІ роз’яснюють, що згідно п.177.5 ст.177 Податкового кодексу України фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

Податківці зазначають, що фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування подають річну Декларацію у строки, визначений п.п.49.18.4 п.49.18 ст.49 ПКУ, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності врозмірахЄ, визначених відповідно до Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (п.177.11 ст.177 ПКУ).

Відповідно до п.178.4 ст.178 ПКУ фізичні особи, які проводять незалежну професійну діяльність, а також іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи та є резидентами, подають Декларацію за результатами звітного року року відповідно до розділу IV ПКУ у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, в якій поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначити інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Податкові декларації подаються за базовий звітній (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб – до 1 травня року, що настає за звітнім, крім випадків передбачених розділом IV ПКУ (п.п 49.18.4 п.49.18 ст.49 ПКУ).

Відповідно до п.3 розділу ІІ «Порядок оформлення декларації» Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Мінфіну від 17.05.2022р.№143) із змінами та доповненнями, у Декларації та додатках зазначаються усі передбачені в них відомості (показники), крім випадків, прямо визначених у Декларації або додатках. Додатки є складовою частиною Декларації і без Декларації не є дійсними. Додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких міститься у цих додатках (п.2 розділу ІІ Інструкції).

Разом з тим, п.49.2 ПКУ встановлено, що платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітній період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є.

Отже, якщо особою, яка провадить незалежну професійну діяльність протягом звітного періоду не отримувався дохід від такої діяльності, то обов’язку подання Декларації, у тому числі додатку Ф2 у зазначеної особи не виникає. Разом з тим, якщо особою, яка проводить незалежну професійну діяльність, протягом звітного періоду отримувались інші доходи, крім доходів від незалежної професійної діяльності, то така особа зобов’язана подати Декларацію та заповнити відповідні додатки в залежності від виду отриманого доходу.

Таким чином, фізичною особою-підприємцем на загальній системі оподаткування або фізичною особою, яка проводить незалежну професійну діяльність, які працюють як наймані особи, та мають право на податкову знижку. Декларація подається до 1 травня року, що настає за звітнім.

При цьому, у Декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності та провадження незалежної професійної діяльності відображаються також інші доходи та суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку згідно ст. 166 ПКУ.

Також працівники Мукачівської ДПІ надають допомогу у поданні декларації про майновий стан і доходи та заявки для Довідки через «Електронний кабінет платника».

За матеріалами Мукачівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області