Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці Мукачівської ДПІ роз’яснюють платникам особливості податкового законодавства

опубліковано 29 травня 2024 о 16:29

Працівники Мукачівської ДПІ продовжують робочі зустрічі з платниками податків під час яких роз’яснюють особливості отримання податкової знижки за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну декларацію про майновий стан і доходи. Також працівники інспекції допомагають подати заяву на реєстрацію платника ПДВ через електронний кабінет платника.

Наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2020 №629, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.12.2020 внесено зміни до Положення про реєстрацію платника податку на додану вартість (ПДВ).

Змінами до Положення забезпечено реалізацію норм Закону України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», що спрощують існуючі процедури реєстрації платників ПДВ.

1. Переведено у виключно електронний формат взаємодію між суб’єктами господарювання та контролюючими органами під час реєстрації платника ПДВ. Зокрема, із Положення виключено норму щодо можливості подання реєстраційної заяви платника ПДВ особисто фізичною особою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи до контролюючого органу. Будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації чи прийняла рішення про добровільну реєстрацію платником ПДВ, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) Заяву засобами електронного зв’язку і електронній формі. Іншого способу подачі Заяви не передбачено.

2. Змінено формат заяви новоствореними суб’єктами господарювання під час реєстрації бізнесу про своє бажання бути зареєстрованими платниками ПДВ. Так, новостворені суб’єктами господарювання замість подання державному реєстратору Заяви про добровільну реєстрацію платником ПДВ (як додатка до заяви про державну реєстрацію) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватися як платник ПДВ під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи-підприємця шляхом заповнення відповідного розділу про обрання системи оподаткування у заяві про державну реєстрацію. Відповідна заява (у сфері державної реєстрації) або відомстві передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України від 5 травня 2003 року №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

3. Приведено у відповідність до Закону №466 строки подачі Заяв у разі добровільної реєстрації платником ПДВ, а також у разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку-не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних (замість 20 календарних днів до початку податкового періоду).

4. Встановлено правила листування контролюючих органів із суб’єктами господарювання за результатами розгляду Заяв залежно від обраного суб’єктами господарювання способу взаємодії з контролюючими органами в електроній формі через електронний кабінет, відмова в реєстрації або пропозиція надати нову Заяву про реєстрацію надсилається контролюючим органом до електронного кабінету. Якщо особа відмовилася від використання електронного кабінету або не визначила спосіб взаємодії з контролюючими органами, відмова в реєстрації або пропозиція надати нову Заяву надсилається на електронну адресу, з якої надійшла Заява.

5. Скасовано особливості реєстрації платником ПДВ юридичної особи, утвореної шляхом перетворення, залежно від дати державної реєстрації особи, утвореної шляхом перетворення, у разі якщо така особа бажає здійснити перереєстрацію, то вона протягом 10 робочих днів, що настають за датою завершення перетворення, подає до контролюючого органу Заяву з позначкою «Перереєстрація».

6. Спрощено процедуру перереєстрації платників ПДВ. Зокрема, не передбачається перереєстрація у разі зміни суб’єктом господарювання місцезнаходження (місце проживання), а перереєстрація у зв’язку зі зміною найменування (крім перетворення, ПІБ)платника ПДВ, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, здійснюється контролюючим органом без подання Заяви на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру.

Працівники Мукачівської ДПІ інформують платників податків про користування Електронним кабінетом та сервісом «Моя податкова», де вони можуть дивитися нараховані податки і збори та сплачувати їх через кабінет, можуть перевірити фіскальний чек, подати заяви та витяги про застосування спрощеної системи оподаткування та ПДВ, отримувати витяги щодо стану розрахунків з бюджетом в електронному вигляді, допомагають в поданні декларації в електронній формі в режимі онлайн через «Електронний кабінет платника»: https://cabinet/tax.gov.ua.

За допомогою «Електронного кабінету платника» також можна подавати і статистичну звітність, надсилати запити за встановленими формами та отримати відповідь.

За матеріалами Мукачівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області