Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Мукачівській ДПІ звертають увагу платників на особливості сплати земельного податку

опубліковано 12 липня 2024 о 10:38

Працівники Мукачівської ДПІ інформують платників про особливості сплати податку на землю. Плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Земельний податок – обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (п.п.14.1.72 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України).

В свою чергу, плата за землю – це одна із складових податку на майно (п.п.265.1.3 ПКУ). Із цього робимо висновок, що наразі земельний податок є місцевим (п.п.10.1.1 ПКУ), а не загальнодержавним.

Платниками податку на землю є (п.п.14.1.72 ПКУ п.269.1 ПКУ):

- власниками земельних ділянок – юридичні та фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які відповідно до закону набули права власності на землю в Україні, а також територіальні громади та держава щодо земель комунальної та державної власності (п.п.14.1.34 ст.14 ПКУ) та земельних часток (паїв);

- землекористувачі – юридичні або фізичні особи (резиденти і нерезиденти), які користуються земельними ділянками державної та комунальної власності;

- на праві постійного користування;

- на умовах оренди (п.п.14.1.73 ст.14 ПКУ);

- платники орендної плати-землекористувачі (орендарі) земельних ділянок державної та комунальної власності на умовах оренди (п.269.1.2 ст.269 ПКУ);

Об’єктами оподаткування платою за землю є (ст.270 ПКУ):

- об’єкти оподаткування земельним податком;

- об’єкти оподаткування орендною платою-земельні ділянки державної та комунальної власності, надані в користування на умовах оренди.

Базою оподаткуваннядля розрахунку податку на землю є:

- нормативно грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;

- площа земельних ділянок, нормативно грошову оцінку яких не проведено.

Підставою для нарахування земельного податку є (п.286.1 ПКУ):

- дані державного земельного кадастру;

- дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

- дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);

- дані сертифікатів на право на земельні частки (паї);

- рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);

- дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї).

Від сплати податку на землю звільняються такі категорії фізичних осіб (ст.281 ПКУ):

- особи з інвалідністю І-ІІ групи;

- фізичні особи, які виховують 3-х і більше дітей віком до 18 років;

- пенсіонери (за віком);

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- фізичні особи, визначені законом, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, які передали ці ділянки на паї в оренду платнику єдиного податку 4-ї групи.

Для отримання пільги фізична особа, яка має право на таку пільгу, має подати до податкового органу за місцем знаходження земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують право на пільгу.

У разі подання такої заяви після 1 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Працівники Мукачівської ДПІ інформують фізичних осіб про користування Електронним кабінетом та сервісом «Моя податкова», де вони можуть дивитися нараховані податки і збори та сплачувати їх через кабінет, отримувати витяги щодо стану розрахунків з бюджетом в електронному вигляді через Електронний кабінет платника: https://cabinet/tax.gov.ua.

За матеріалами Мукачівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області