Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Працівники Рахівської ДПІ надають роз’яснення платникам про механізм сплати платежів з використанням єдиного рахунку

опубліковано 11 жовтня 2024 о 15:44

Працівники Рахівської ДПІ, в процесі надання адміністративних послуг платникам, надають роз’яснення про механізм сплати платежів з використанням єдиного рахунку.

Суб’єкт господарської діяльності за власним бажанням може використовувати Єдиний рахунок для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Платник має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунка один раз протягом календарного року. Повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунка подається платником в електронній формі через електронний кабінет у порядку, встановленому статтею 42 1 Кодексу.

Використання єдиного рахунка платником розпочинається не пізніше робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

З початком використання єдиного рахунку платник податків зобов’язаний здійснювати сплату грошових зобов’язань або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску, інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, через єдиний рахунок.

Єдиний рахунок не може використовуватись у випадках, сплати грошових зобов’язань або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку(доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Не допускається прийняття на єдиний рахунок електронних грошей.

У разі відмови платника від використання єдиного рахунка таке використання припиняється починаючи з 1 січня наступного календарного року на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка.

При сплаті коштів на єдиний рахунок, відкритий у Казначействі на ім’я ДПС, платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції може:

1) не визначати напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/не бюджетні рахунки.

У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює тільки поле «Додаткова інформація запису» з інформацією щодо переказу коштів у довільній формі;

2) самостійно визначити напрям/напрями спрямування коштів з єдиного рахунка на бюджетні/не бюджетні рахунки.

У такому випадку платник у реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює:

«Номер рахунку»;

«Сума податку»;

«Інформація про податкове повідомлення (рішення)»;

«Додаткова інформація запису».

Платник, який використовує єдиний рахунок, за бажанням може оформити платіжну інструкцію одночасно за декількома напрямами зарахування на бюджетні/небюджетні рахунки коштів, що сплачуються на єдиний рахунок.

 При цьому реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнюється стільки разів, скільки платежів бажає сплатити платник платіжною інструкцією.

Інформація про реквізити єдиного рахунка розміщується на офіційному веб-порталі ДПС, Казначейства, Єдиному державному веб-порталі електронних послуг «Портал Дія», а також є доступною платнику в електронному кабінеті у день його включення до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Також податківці інформують платників про встановлення та використання застосунку «Моя податкова», розповідають про можливість в режимі реального часу дізнатися про наявність/відсутність податкового боргу, подати податкову декларацію на податкову знижку, сплатити податки до бюджету, отримати податкове повідомлення-рішення про нарахування податків.

За матеріалами Рахівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області