Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Тісна співпраця та якісна база оподаткування – запорука збільшення надходжень до бюджетів Закарпаття

, опубліковано 21 грудня 2020 о 17:11

Із такою пропозицією сьогодні звернувся до голів новостворених територіальних громад Ігор Орос, заступник начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Захід у форматі робочої наради проходив за участі Голови Закарпатської обласної державної адміністрації Анатолія Полоскова. Загалом зустрічі з новообраними головами територіальних громад триватимуть протягом трьох днів 21, 22 та 23 грудня. В перший день у нарадах взяли участь представники Тячівщини, Рахівщини, Берегівщини та Виноградівщини.

– Якщо аналізувати податкову базу місцевих бюджетів новостворених територіальних громад, то 60-70% у них становить податок на доходи фізичних осіб. Збільшити надходження цього податку можна двома шляхами: по-перше, ефективно протидіяти використанню суб’єктами господарювання незареєстрованої найманої робочої сили, а по-друге, не допускати виплати заробітної плати у «конвертах». Наша з вами мета виявити максимальну кількість найманих працівників, які будуть сплачувати податки до місцевих бюджетів у повному обсязі. Це дасть змогу не тільки збільшити надходження до місцевих бюджетів, але й дасть громадянам легально працевлаштуватись,  отримуючи законний дохід. Також вони отримають базу для нарахування пенсії в майбутньому, – зазначив Ігор Орос.

Заступник начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області також приділив увагу й іншим податкам, які займають частку 30-40% у місцевих бюджетах. Йдеться про плату за землю, податок на нерухоме майно та транспортний податок. – Ці майнові податки мають єдину проблему – маніпулювання, або приховання об’єкта оподаткування. До прикладу, ситуацію по платі за землю: маніпуляції відбуваються із цільовим призначенням земельних ділянок та їх суми нормативно грошової оцінки. Що стосується податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, то тут найчастіше маніпуляції полягають в нереєстрації у державних реєстрах об’єктів нерухомості, яка використовується в господарській діяльності. Наприклад, працює торговий центр, який має 5 тис. кв м, але жодної інформації по цьому об’єкту в державному реєстрі нерухомого майна нема. Відтак цей об’єкт фактично випадає з оподаткування, – наголосив Ігор Орос.

Також заступник начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області поінформував присутніх, що у 2021 році буде діяти та податкова база, і ті податкові ставки, які були прийняті до 1 липня 2020 року. – Наразі нам потрібно напрацювати стратегію, як по ставках так і по пільгах, і до 15 липня 2021 року прийняти відповідні рішення, які будуть діяти з 2022 року, – підкреслив Ігор Орос, та додав, що вже відкриті нові рахунки в казначействі у розрізі новостворених ОТГ, і найближчим часом вони будуть оприлюднені, зокрема, і на сайті Податкової служби.

ДПС у Закарпатській області

Фотоматеріали по темі

  • Тісна співпраця та якісна база оподаткування – запорука збільшення надходжень до бюджетів Закарпаття