Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо декларування інвестиційного прибутку

, опубліковано 04 лютого 2021 о 15:10

З 1 січня 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року.

До складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку включається зокрема інвестиційний прибуток – дохід, отриманий фізичною особою резидентом від продажу іншій фізичній особі корпоративних прав у вигляді частки статутного капіталу.

Нормами пп. 170.2.2 Податкового кодексу України передбачено, що інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим фізичною особою від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу з урахуванням норм пп. 170.2.4 - 170.2.6 ПКУ.

Таким чином фізичній особі, яка отримує інвестиційний прибуток, необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також додаток 1 до декларації в якому вказується розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з інвестиційними активами.

Одночасно, якщо в результаті розрахунку інвестиційного прибутку виходить від'ємне значення, то воно вважається інвестиційним збитком. Податкова декларація про майновий стан і доходи подається в органи ДПС незалежно від того чи за результатом звітного року отримано інвестиційний прибуток чи інвестиційний збиток.

Податкова Декларація подається до контролюючого органу за місцем реєстрації фізичної особи за базовий звітний період, що дорівнює календарному року для громадян до 1 травня року, для фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування – до 9 лютого включно.

Також слід зауважити, що якщо договір купівлі-продажу інвестиційного активу, укладений у звітному році, а кошти від продажу інвестиційного активу фактично надійдуть у наступному році, то платнику необхідно задекларувати дохід у вигляді інвестиційного прибутку за підсумками року, в якому фактично отриманий такий дохід.

Після подачі Декларації фізична особа сплачує ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

ДПС у Закарпатській області