Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які податки дадуть можливість збільшити бюджет Середнянської територіальної громади

, опубліковано 16 лютого 2021 о 13:30

Про це йшлося на робочій зустрічі Іллі Матьоли – начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області та Руслана Чорнака – голови Середнянської територіальної громади. Мета робочої зустрічі – пошук резервів наповнення місцевого бюджету, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів.

Варто зазначити, що до Середнянської територіальної громади входять 6 сільських рад. Зокрема, Середнянська, Дубрівська, Ірлявська, Киблярівська, Пацканівська та Худлівська сільські ради. Наразі на території цієї громади перебуває на обліку 545 платників податків, з яких 180 юридичних осіб та 365 фізичні особи.

– На нашу думку, громада має значні резерви для наповнення місцевого бюджету. Ми готові допомагати, але вам потрібно якісно провести інвентаризацію наявних у ваших населених пунктах об’єктів нерухомого майна та земельних ділянок, а також об’єктів здійснення господарської діяльності, які можливо використовують найману робочу силу без офіційного працевлаштування, – зазначив Ілля Матьола в ході обговорення теми розширення бази оподаткування.

Також посадовці наголосили, що одним із резервів надходжень коштів до бюджету громади є сплата туристичного збору. Тому необхідно провести  аналіз наявного переліку податкових агентів (юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадян , які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі)). Перелік цих податкових агентів та інформацію про них необхідно розмістити та оприлюднити на офіційному вебсайті територіальної громади.

Під час обговорення фахівці податкової служби поінформували голову та присутніх представників територіальної громади про  кількість отриманих ліцензій суб’єктами господарювання для здійснення роздрібно торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та паливно-мастильними матеріалами. Керівництву громади слід звернути увагу, що продаж підакцизних товарів, незалежно чи це алкоголь, чи тютюнові вироби, чи пальне, може здійснюватись виключно при наявності відповідної ліцензії. Наразі податкове законодавство передбачає, що легальна торгівля у кілька разів дешевша, ніж фінансові санкції, які доведеться сплатити, якщо буде встановлено факт продажу підакцизної продукції без ліцензій.

Фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області наголошують, що плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, – 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, і 250 гривень – на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі. За продаж підакцизних товарів без ліцензії передбачено штраф у розмірі 17000 грн.

Крім того, фахівці податкового відомства поінформували присутніх про факт здійснення списання податкового боргу для фізичних і юридичних осіб, сукупний розмір якого станом на 1 листопада 2020 року, за усіма податками і зборами не перевищував 3060 гривень; про передбачену законодавством можливість списання штрафних санкцій та пені, у разі погашення платником податків у повному обсязі суми податкового боргу, що виник станом на 1 листопада 2020 року; продовження процедури списання сум недоїмки з єдиного внеску.

Також на зустрічі окремо приділили увагу використанню реєстраторів розрахункових операцій тими суб’єктами господарювання, які зобов’язані їх застосовувати у своїй діяльності.

ДПС у Закарпатській області