Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Тячівщині відбулись робочі зустрічі керівництва обласної податкової із 10 головами територіальних громад

, опубліковано 02 березня 2021 о 16:17

Відбулась чергова робоча зустріч начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області Іллі Матьоли з головами Вільховецької, Буштинської, Дубівської, Нересницької, Солотвинської, Углянської, Тересвянської, Усть-Чорнянської, Тячівської та Бедевлянської територіальних громад.

Учасники заходу розглянули питання наповнення бюджету та пошуку додаткових резервів, зокрема за рахунок проведення інвентаризації земельних ділянок, нерухомого майна, протидії незаконній торгівлі алкоголем, цигарками, паливом та прийняття ставок місцевих податків і зборів.

Особливу увагу в ході зустрічі приділено актуалізації даних по об’єктах нерухомості. Адже обчислення податку для фізичних осіб здійснює контролюючий орган за місцем податкової адреси власника такої нерухомості на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності. Досить часто ця інформація не відповідає дійсності, тому необхідно провести інвентаризацію об’єктів та поінформувати громадян, що вони можуть звернутися з письмовою заявою до ДПС за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо об’єкта нерухомості, розміру загальної площі, пільги та ставки податку.

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток та землекористувачі. Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Ці дані наразі теж потребують уточнення, тому податківці рекомендували керівникам територіальних громад активно попрацювати над приведенням їх у відповідність адже це доходи їхніх бюджетів.

Для громад з якими відбувалась зустріч гостро стоїть питання торгівлі підакцизною продукцією без відповідних дозвільних документів. – Наголошую роздрібна торгівля горілкою, цигарками та пальним може здійснюватися виключно при наявності ліцензій. Тим паче, що вартість ліцензій не є значною. Так, на роздрібну торгівлю алкогольними напоями вартість ліцензії становить 8000 гривень на кожний окремий РРО, що знаходиться у місці торгівлі; на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі – 2000 гривень, а на території сіл і селищ, – 500 гривень на роздрібну торгівлю алкоголем, і 250 гривень – на роздрібну торгівлю цигарками, – зробив акцент очільник податного відомства області та додав, що продаж алкоголю без ліцензії обійдеться порушнику в 17 тис. грн.

Поінформували податківці голів територіальних громад про спрощення процедури спілкування з платниками податків за рахунок електронних сервісів. За словами Іллі Матьоли, безконтактні способи взаємодії платників податків та контролюючих органів є найбільш зручними. Наразі розширено функції електронного кабінету, чимало послуг надається через месенджери, зокрема такий бот як «InfoTAX» у соціальних мережах Вайбер та Телеграм.

ДПС у Закарпатській області