Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Територіальним громадам Берегівщини слід шукати додаткові джерела наповнення бюджету завдяки землі та нерухомості

, опубліковано 03 березня 2021 о 14:26

Керівництво ГУ ДПС у Закарпатській області провело виїзну робочу зустріч з головами територіальних громад Берегівського району. Захід, на якому були присутні Ілля Матьола – начальник ГУ ДПС у Закарпатській області, Ігор Орос – заступник начальника ГУ ДПС у Закарпатській області та голови Берегівської, Батівської, Великоберезької, Великобийганської, Кам’янської та Косоньської територіальних громад, відбувся в приміщенні Берегівської ДПІ.

В ході обговорення питань з пошуку додаткових джерел для наповнення місцевих бюджетів, податківці радили головам звернути особливу увагу на податок з власників нерухомого майна та земельного податку, актуалізувати дані, провівши інвентаризацію об’єктів нерухомості, земельних ділянок, суб’єктів, які здійснюють діяльність без державної реєстрації чи здійснюють торгівлю алкоголем, тютюном чи пальним без ліцензій. Таким чином, отримавши реальні дані, можна спрогнозувати додаткові надходження до бюджету вже в 2022 році. Ілля Матьола також зауважив, що при прийнятті рішень щодо ставок місцевих податків і зборів на 2022 рік потрібно враховувати баланс між потребою громади та платоспроможністю платників податків.

У свою чергу, платники податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки мають право звернутися з письмовою заявою до ДПС за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо об’єкта нерухомості, розміру загальної площі, пільги та ставки податку.

Крім того, фахівці нагадали керівникам територіальних громад на тому, що для власників нерухомості законодавством передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зокрема не оподатковуються  квартири площею 60 кв. метрів, житлові будинки площею 120 кв. метрів та у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток площею 180 кв. метрів.

Також посадовці ДПС наголосили, що одним із резервів надходжень коштів до бюджету громади є сплата туристичного збору, що може бути актуальним для Берегівщини. Тому необхідно провести  аналіз наявного переліку податкових агентів (юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадян, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі)). Перелік цих податкових агентів та інформацію про них необхідно розмістити та оприлюднити на офіційному вебсайті територіальної громади.

Звернули увагу присутніх податківці і на розширених функціях електронних сервісів від ДПС, зокрема «Електронного кабінету платника» та послугах, які надаються через чат-бот «InfoTAX» у соціальних мережах Вайбер та Телеграм.

ДПС у Закарпатській області