Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізособи-«єдинники» не отримували дохід, чи звільняються вони від сплати єдиного внеску за себе?

, опубліковано 08 квітня 2021 о 15:38

Платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є фізичні особи - підприємці, в тому числі платники єдиного податку.

Платники єдиного податку нараховують єдиний соціальний внесок  на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування. При цьому сума єдиного соціального внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Максимальна  сума єдиного внеску у 2021 році становить 90 тис грн, а мінімальна – 1320 грн.

Право на звільнення від сплати ЄСВ за себе мають, зокрема ФОП - платники єдиного податку за умови, що вони отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю. Такі особи можуть бути платниками ЄВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Таким чином, ФОП - платники ЄП сплачують ЄВ за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.

ДПС у Закарпатській області