Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто повинен подавати Повідомлення за формою № 20-ОПП?

, опубліковано 13 квітня 2021 о 14:46

Платники податків зобов’язані повідомляти про свої об’єкти оподаткування. Це передбачено пунктом 63.3 статті 63 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з п.8.1 розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 №462), шляхом подання Повідомлення за формою №20-ОПП (додаток № 10 до Порядку № 1588). Відповідно до  Порядку,  повідомлення про об’єкти оподаткування повинні подавати всі платники податків: як юридичні особи (у тому числі їх відокремлені підрозділи), так і фізичні особи - підприємці — за наявності, виникненні чи змін об’єктів оподаткування.

До об’єктів оподаткування і об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням відноситься майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Платники податків можуть подати форму № 20-ОПП у паперовому вигляді або засобами електронного зв’язку – через електронний кабінет (п. 8.4 Порядку № 1588). Проте Наказом № 323 установлено один виняток.  Цей виняток стосується подання форми № 20-ОПП, яка містить інформацію про об’єкти оподаткування, зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера (кадастрового номера, реєстраційного номера об’єкта нерухомого майна). Така інформація подається до органу ДПС за основним місцем обліку платника податків у паперовому вигляді з додаванням копії документа, що підтверджує реєстрацію об’єкта оподаткування в держоргані.

Зауважуємо, що у разі зміни раніше поданих відомостей про об’єкт оподаткування платник податків повинен подати форму № 20-ОПП з оновленою інформацією про той об’єкт оподаткування, в якому відбулися зміни. Зокрема, ідеться про зміни:  типу об’єкта; найменування; місцезнаходження; виду прав на об’єкт або стану об’єкта.  Наприклад, подавати форму № 20-ОПП необхідно, якщо платник податків викупив магазин, який він раніше орендував. Адже тепер він є не орендарем, а власником магазину  (змінився вид права на об’єкт).  У Наказі № 323 уточнюється, що повідомляти про зміну відомостей про об’єкт оподаткування за формою № 20-ОПП необхідно в тому самому порядку і ті самі строки, як і при реєстрації, організації або відкритті об’єкта оподаткування. Тобто звертатися потрібно до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення або відкриття. 

ДПС у Закарпатській області