Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Закарпатті у першому кварталі платники сплатили майже 110 млн гривень за землю

, опубліковано 27 квітня 2021 о 15:38

З початку року, протягом січня-березня, землевласники та користувачі земельних ресурсів на Закарпатті сплатили до бюджетів територіальних громад понад 109,4 млн гривень. Про це інформує начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області Ілля Матьола.

За словами очільника податкового відомства Закарпаття, сума надходжень плати за землю протягом січня-березня 2021 року, порівняно з першим кварталом минулого року, зросла на понад 6,7  млн гривень.

Із загальної суми 102,3 млн грн забезпечили юридичні особи. Решту – понад 7,1 млн грн – до місцевих скарбниць спрямували фізичні особи.

У податковій службі нагадують, що відповідно до п. 286.1 ст. 286 Податкового кодексу України підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. У разі переходу до фізичної особи (громадянина) права власності на земельну ділянку та відсутності у базах даних інформаційних систем ДПС відомостей про дану земельну ділянку, така фізична особа має право подати до органу ДПС за місцем знаходження земельної ділянки правовстановлюючі документи на земельну ділянку. На підставі наданих документів органом ДПС буде здійснено нарахування сум земельного податку.

Зауважимо, плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

ДПС у Закарпатській області