Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як скористатися процедурою списання штрафних санкцій та пені та що для цього потрібно

, опубліковано 14 травня 2021 о 09:56

Право на участь у процедурі списання штрафних санкцій та пені мають платники податків – юридичні та фізичні особи, в тому числі підприємства державної та комунальної форм власності, у яких станом на 1 листопада 2020 року обліковувався податковий борг зі сплати податків, зборів та платежів, по яких сума податкового боргу станом на вказану дату перевищувала 3 060 грн (по боржниках – фізичних та юридичних особах) та 6 800 грн (по боржниках – фізичних особах підприємцях).

Необхідно зазначити, що платники податків, які перебувають у процедурах ліквідації, не пов’язаних з банкрутством, зокрема це стосується ліквідації за рішенням власника або уповноваженого ним органу, також можуть взяти участь у процедурі.

Зауважуємо, що не можуть скористатися цією процедурою списання штрафів і пені декілька категорій платників: великі платники податків; особи, на яких поширюються судові процедури банкрутства; особи, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу; банки, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»; особи, які мають податковий борг з митних платежів; особи, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Крім того, участь у процедурі списання штрафів та пені, братимуть лише платежі, по яких законодавством та податковим обліком передбачається нарахування та сплата поточних податкових зобов’язань (по деклараціях, розрахунках, по сумі донарахувань з основної суми платежу згідно з податковими повідомленнями-рішеннями).

Неподаткові платежі, а також платежі, за якими передбачається нарахування лише штрафних (фінансових) санкцій та/або пені та не передбачається нарахування податкових зобов’язань, не приймають участі у процедурі списання.

Для того, щоб брати участь у процедурі, платникам податків до податкового органу за основним місцем обліку необхідно подати відповідну заяву за зразком або у довільній формі до 9 червня 2021 року. У цій заяві платник податків одночасно повідомляє, зокрема, про намір прийняти участь у процедурі, просить списати штрафи та/або пеню, що обліковувалися станом на 1 листопада 2020 року і залишилися несплаченими станом на дату повної сплати основної суми податкового боргу; а також штрафні санкції і пеню, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не застосовувати та не нараховувати, а нараховані відкоригувати до нульових показників.

З метою надання платникам податків можливості скористатися процедурою, лише по одному чи декількох обраних ним платежах та у межах достатньої суми коштів, яку має платник податків, заяви платником податків мають подаватися по кожному з платежів.

Законом передбачено порядок списання штрафних санкцій та пені, що обліковувалися у платників податків у загальній сумі податкового боргу станом на 1 листопада 2020 року. У такому випадку, за умови погашення платником основної суми податкового боргу та сплати поточних грошових зобов’язань, платникам здійснюється списання штрафних санкцій і пені, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу.

 ДПС у Закарпатській області