Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Умови та порядок списання штрафних санкцій та пені, нарахованих на суму податкового боргу

, опубліковано 24 травня 2021 о 11:49

Фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області нагадують, що платникам податків (фізичним та юридичним особам окремих категорій) може бути списано пеню та штрафні санкції у разі погашення ними податкового боргу та за умови сплати поточних податкових зобов’язань.

Такий порядок передбачено п. 23 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) зі змінами, внесеними Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072).

Так, у разі погашення платниками податків у повному обсязі грошовими коштами протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072, суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 01 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу.

Списання пені та штрафних санкції здійснюється за заявою платника податків, яка подається платником до контролюючого органу за місцем адміністрування відповідного платежу (з урахуванням відкритих інтегрованих карток платників). Звертаємо увагу платників податків, що термін подання такої заяви – до 9 червня поточного року.

 ДПС у Закарпатській області