Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Подолання нелегального працевлаштування в Закарпатті обговорювали на засіданні робочої групи

, опубліковано 25 травня 2021 о 15:52

Напередодні, 24 травня 2021 року, працівники Головного управління ДПС у Закарпатській області взяли участь у черговому засіданні постійно діючої робочої  групи з питань запобігання використанню незадекларованої праці. Засідання проходило в  Управлінні Держпраці у Закарпатській області.

В ході заходу обговорено основні тенденції в застосуванні незадекларованої праці відповідно до сфер господарської діяльності. Також учасники підкреслили, що у зв’язку з карантином та обмежувальними протиепідемічними заходами, які покликані запобігати поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, наразі найдієвішим інструментом протидії нелегальному працевлаштуванню є інформаційно-роз’яснювальна робота.

Відтак учасники засідання домовились долучитись до формування пропозицій до плану інформаційної кампанії щодо незадекларованої праці у неформальному секторі економіки Закарпатської області. Зокрема, йдеться про сфери, де здійснюється виробництво товарів або надаються послуги з метою отримання доходів без реєстрації юридичної особи чи фізичної особи-підприємця.

Фахівців Головного управління ДПС у Закарпатській області наголошують, що роботодавець до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором повинен обов’язково подати повідомлення до ДПС за встановленою формою одним із таких способів (форма повідомлення визначена в постанові Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 "Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу"):

- засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Особливу увагу в трудовому законодавстві приділено легалізації трудових відносин. У новій редакції ст. 265 КЗпП викладено «Відповідальність за порушення законодавства про працю». Важливо зауважити, що штрафи є фінансовими санкціями й не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України. Штрафи накладаються Держпраці в порядку, визначеному Кабміном. Виконання постанови Держпраці покладається на Державну виконавчу службу. При цьому сплата штрафу не звільняє від усунення порушень трудового законодавства. Зокрема, застосовуються штрафні санкції за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

 ДПС у Закарпатській області