Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни та особливості оподаткування податком на прибуток інвестора із значними інвестиціями

, опубліковано 27 травня 2021 о 09:41

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області повідомляють, що 28 березня 2021 року набув чинності Закон України від 2 березня 2021 року № 1293 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти із значними інвестиціями в Україні» (далі – Закон № 1293).

Законом № 1293 доповнено новим пунктом 55 підрозділ 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Згідно із цим пунктом передбачено, що тимчасово, до 01 січня 2035 року, застосовуються особливості оподаткування прибутку підприємства – інвестора із значними інвестиціями (крім тих, що реалізують інвестиційні проекти у сферах добування з метою подальшої переробки та/або збагачення корисних копалин), яке є стороною спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України від 17 грудня 2020 року № 1116-IX «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні» (далі – Закон № 1116).

Особливості оподаткування прибутку платників полягають у звільненні від оподаткування податком на прибуток підприємств – інвесторів із значними інвестиціями протягом п’яти послідовних років. Обов’язковою умовою застосування цієї преференції є те, що стосується вона виключно оподатковуваного прибутку, який отриманий внаслідок виконання спеціального інвестиційного договору.

Для таких платників податковими (звітними) періодами є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Платники не можуть застосовувати виключно річний податковий (звітний) період.

Інвестор із значними інвестиціями звільняється від оподаткування податком на прибуток підприємств протягом визначеного періоду – п’яти послідовних років. Відлік цього періоду розпочинається з першого числа місяця календарного кварталу, який визначено платником податку – інвестором із значними інвестиціями у поданій ним до контролюючого органу за місцем реєстрації заяві, яка складається у довільній формі. Разом із тим відлік не може розпочатися раніше:

– дати подання зазначеної заяви, а також;

– раніше зазначеної у реєстрі інвестиційних проектів із значними інвестиціями дати виконання інвестором із значними інвестиціями зобов’язань, передбачених спеціальним інвестиційним договором, щодо внесення обсягу значних інвестицій в об’єкти інвестування та початку функціонування таких об’єктів інвестування в рамках реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями та за умови виконання платником податку – інвестором із значними інвестиціями своїх зобов’язань за спеціальним інвестиційним договором.

При цьому період застосування такого звільнення від оподаткування податком на прибуток підприємств не може перевищувати строку дії спеціального інвестиційного договору. Таким чином, у разі якщо строк дії спеціального інвестиційного договору перевищує п’ять послідовник років, то правила звільнення від оподаткування, передбачені пунктом 55 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу застосовуються до такого платника тільки протягом п’яти років.

Загальна сума вивільнених від оподаткування коштів враховується у складі загального обсягу передбаченої спеціальним інвестиційним договором державної підтримки інвестиційного проекту із значними інвестиціями. Всі складові загального обсягу державної підтримки для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями визначає стаття 4 Закону № 1116.

Преференція не поширюється на наступні два об’єкти оподаткування (вони підлягають оподаткуванню податком на прибуток підприємств у загальному порядку):

1) Результати контрольованих операцій, які не відповідають принципу «витягнутої руки». Передбачено, що при здійсненні платником податку – інвестором із значними операціями в рамках діяльності, пов’язаної з виконанням спеціального інвестиційного договору, контрольованих операцій, визначених статтею 39 Кодексу, об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств, що оподатковується за базовою (основною) ставкою (для 2021 року – 18 відс.), визначається окремо на рівні:

- перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною (контрактною) вартістю (вартістю, за якою відповідна операція повинна відображатися відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності) реалізованих товарів (робіт, послуг);

- перевищення договірної (контрактної) вартості (вартості, за якою відповідна операція повинна відображатися відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності) придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки».

2) Скоригований прибуток контрольованих іноземних компаній. Також, якщо платник податку на прибуток – інвестор із значними інвестиціями є контролюючою особою, окремим об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств, що оподатковується за базовою (основною) ставкою, є скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії, визначеної відповідно до статті 39 прим. 2 Кодексу. Нагадаємо, що оподаткування скоригованого прибутку контрольованих іноземних компаній для платників податку на прибуток підприємств запроваджується з 01 січня 2022 року.

Платник податку втрачає право на застосування преференцій, передбачених пунктом 55 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, у разі дострокового припинення спеціального інвестиційного договору. При цьому такий платник зобов’язаний за підсумками податкового (звітного) періоду, в якому достроково припинений спеціальний інвестиційний договір, визначити податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств у загальному порядку.

За всі інші попередні періоди застосування звільнення від податку на прибуток підприємств платник податку зобов’язаний у строк, визначений для квартального податкового (звітного) періоду, починаючи з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому достроково припинений спеціальний інвестиційний договір, подати уточнюючу (уточнюючі) податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, нарахувати та сплатити податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств, штрафні санкції та пеню відповідно до норм Кодексу.

У разі, якщо дострокове припинення спеціального інвестиційного договору зумовлене порушенням зобов’язань держави щодо надання державної підтримки за спеціальним інвестиційним договором або виникненням форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), до такого платника не застосовуються вимоги щодо подання уточнюючої податкової декларації з податку на прибуток підприємств, нарахування та сплати податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій та пені.

При цьому встановлені статтею 102 Кодексу строки давності не застосовуються.

 ДПС у Закарпатській області