Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Потенціал місцевих податків зацікавив більше 70 представників територіальних громад Закарпаття

опубліковано 17 червня 2021 о 16:27

Сьогодні, 17 червня 2021 року, керівництво та фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області взяли участь в інформаційній сесії, організованій Закарпатським регіональним офісом Програми «U-LEAD з Європою», з питань повноважень органів місцевого самоврядування щодо місцевих податків і зборів.

Варто зазначити, що у заході взяли участь понад 70 представників територіальних громад Закарпатської області, це і голови громад, і заступники голів, і керівники фінансових органів та інші посадовці органів місцевого самоврядування.

Ігор Орос, заступник начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області наголосив, що податкове відомство зацікавлене в співпраці з територіальними громадами і готове їм допомагати, в межах чинного законодавства, всіма можливими засобами. – Найбільшу увагу органам місцевого самоврядування необхідно зараз звернути на прийняття рішень про встановлення місцевих податків та зборів, а також порядок їх оприлюднення, –  підкреслив заступник начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області.

За словами Наталії Жук, начальника управління податкового адміністрування фізичних осіб, ради мають прийняти рішення про встановлення на 2022 рік ставок місцевих податків і зборів до 15 липня 2021 року. Це рішення має бути офіційно оприлюднене відповідним органом місцевого самоврядування до 25 липня 2021 року. Також, необхідно надіслати інформацію про ставки та пільги по податках у десятиденний строк з дня прийняття рішень, але не пізніше 25 липня 2021 року в електронному вигляді, встановленою Постановою КМ України від 28.12.2020 № 1330 «Про затвердження Порядку та форм надання контролюючим органам в електронному вигляді інформації щодо ставок та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів».

Під час інформаційної сесії Наталія Шітєв, заступник начальника управління – начальник відділу обліку платежів та зведеної звітності управління електронних сервісів поінформувала представників територіальних громад краю про інформаційну взаємодію податкової та органів місцевого самоврядування через «Електронний кабінет», зокрема про подання звітності та терміни погодження електронних висновків.

Також  про порядок нарахування та сплати податку за землю та податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки з громадян розповіла Наталія Жук. За її словами наразі уже сформовано понад 300 тис. податкових повідомлень-рішень громадянам для сплати за землю та понад 46 тис. податкових повідомлень рішень по сплаті податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки. – До 1 липня  продовжиться формування всіх податкових  повідомлень-рішень для громадян для сплати податків. Однак, якщо платник не згідний з сумою, яка зазначена у рішенні або об’єкт, який у них вже відсутній (відчужений) або з інших причин, він має право звернутися до податкового органу для проведення звірки, – підкреслила Наталія Жук та звернула увагу представників територіальних громад на проблемні питання щодо правильності встановлення ставок по місцевих податках та порядку укладання договорів оренди землі.

В ході інформаційної сесії фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області відповіли на запитання, які найбільше цікавили представників територіальних громад та закликали слідкувати за інформаційними повідомленнями ДПС на сторінці у Фейсбук https://www.facebook.com/tax.zakarpatia/ та сайті https://zak.tax.gov.ua/ щоб бути в курсі актуальних норм податкового законодавства.

Також учасники заходу домовились провести невдовзі ще одну інформаційну сесію присвячену актуальному для Закарпаття туристичному збору.

ДПС у Закарпатській області