Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як та в якому розмірі сплачують єдиний податок платники 1 групи

, опубліковано 18 червня 2021 о 13:21

Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (п. 293.1 ст. 293 ПКУ).

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

для першої групи платників єдиного податку - у межах від 1 до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму (п. 293.2 ст. 293 ПКУ).

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої групи є календарний рік.

Впродовж 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року платники єдиного податку першої групи подають до органу державної податкової служби податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ.

Фізичні особи – підприємці - платники єдиного податку першої групи сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. Сплата єдиного податку здійснюється за місцем податкової адреси.

Сплата ЄСВ: нараховується в розмірі 22% від суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше  максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄСВ.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (підпункт 3 частини 1 статі 7 Закону по ЄСВ).

Особи,  які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску,  якщо вони є  пенсіонерами  за  віком  або інвалідами  та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі  особи  можуть  бути  платниками  єдиного   внеску виключно   за    умови   їх   добровільної   участі   у   системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

ДПС у Закарпатській області