Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості реєстрації платників спрощеної системи оподаткування

, опубліковано 26 липня 2021 о 15:46

Головне управління ДПС у Закарпатській області нагадує, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308.

Заява подається за вибором платника податків, в один з таких способів:

1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-ІV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями

4) державному реєстратору під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи – підприємця. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» зі змінами та доповненнями.

Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм Податкового кодексу України (далі – ПКУ), може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у контролюючому органі за місцем податкової адреси отримати (у тому числі в електронному вигляді) витяг з реєстру платників єдиного податку. Строк надання Витягу для зареєстрованих платників єдиного податку не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту про отримання Витягу з реєстру платників єдиного податку, а для суб’єктів господарювання, які подали заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування, – двох робочих днів з дня надходження Запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Заява на застосування спрощеної системи оподаткування у разі перевищення обсягу доходу для відповідної групи подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

У заяві зазначаються такі обов’язкові відомості:

Найменування суб’єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

податкову адресу суб’єкта господарювання;

місце провадження господарської діяльності;

обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

обрані суб’єктом господарювання група та ставка єдиного податку або зміна групи та ставки єдиного податку;

кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою - підприємцем у трудових відносинах;

дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

До заяви включаються відомості (за наявності) про:

зміну найменування суб’єкта господарювання (для юридичної особи) або зміну прізвища, імені, по батькові фізичної особи - підприємця, або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

зміну податкової адреси суб’єкта господарювання;

зміну місця провадження господарської діяльності;

зміну видів господарської діяльності;

зміну організаційно-правової форми юридичної особи;

дату (період) відмови від застосування спрощеної системи у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ;

дату (період) припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності;

зміну групи та ставки платника єдиного податку;

наявність податкового боргу, крім безнадійного податкового боргу;

обсяг доходу за попередній календарний рік становить (пункт 5 Розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування);

розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування за попередній календарний рік (у разі переходу із загальної системи на спрощену систему оподаткування).

Ідентифікатор форм Заяв, Запитів та Витягу:

Ідентифікатор форми Заяви для юридичної особи J0102003;

Ідентифікатор форми Розрахунку до Заяви для юридичної особи J0102103;

Ідентифікатор форми Запиту для юридичної особи J1302101;

Ідентифікатор Витягу для юридичної особи J140210);

Ідентифікатор форми Заяви для фізичної особи F0102003;

Ідентифікатор форми Розрахунку до Заяви для фізичної особи F0102103;

Ідентифікатор форми Запиту для фізичної особи F1302101;

Ідентифікатор Витягу для юридичної особи F1402101.

Довідково: Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи оподаткування визначено статтею 298 ПКУ.

 ДПС у Закарпатській області