Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості функціонування «Електронного кабінету» та РРО – платникам Тячева

, опубліковано 10 серпня 2021 о 16:51

Податківці Тячівської ДПІ ГУ ДПС у Закарпатській області провели для суб’єктів господарювання практикум щодо актуальності, переваг подання звітності в електронному вигляді, функціоналу та можливостей «Електронного кабінету».

Податківці наголошують, що «Електронний кабінет» – персональне автоматизоване робоче місце платника, працювати в якому він може без використання спеціального встановленого клієнтського додатка. Сервіс дає можливість не лише подати звітність та різноманітну документацію, а ще й сплатити податки.

Зокрема, для фізичних осіб в «Електронному кабінеті» наразі є такі можливості:

- доступ до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів);

- доступ до сформованих податкових повідомлень – рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;

- подання декларації про майновий стан і доходи;

- отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Крім того, через режим «Стан розрахунків з бюджетом» фізичні особи можуть сплатити податки, збори, платежі, обравши на вибір одну з платіжних систем.

Детальніше про можливості та переваги «Електронного кабінету» за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/.

Також податківці звертають увагу платників на особливості застосування РРО та програмних РРО. Зокрема, у Тячівській  ДПІ наголошують, що суб’єкти господарювання в своїй господарській діяльності при проведенні розрахунків повинні належним чином застосовувати РРО або програмні РРО. ПРРО можна встановити на комп’ютер, планшет, смартфон чи інший ґаджет, який має операційну систему та підключення до Інтернет.

Платникам податків роз’яснюють зміни, внесені Законом України від 01 грудня 2020 року № 1017-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України  щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким відтерміновано до 1 січня 2022 року обов’язкове застосування РРО (ПРРО) для ФОП – платників податку 2-4 груп, за виключенням деяких видів діяльності у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

Важливо й те, що програмне забезпечення для встановлення на ґаджети суб’єктів господарювання є безкоштовним, розроблене ДПС України. Також надано можливість суб’єктам господарювання обирати той пристрій, який є більш зручним для проведення розрахункових операцій – класичний або ПРРО. Впровадження програмного РРО допоможе зменшити витрати на придбання касової техніки.

За матеріалами Тячівської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області