Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час робочої зустрічі з головою Жденіївської селищної ради про податкову амністію

, опубліковано 08 вересня 2021 о 15:06

Начальник Воловецької ДПІ Ігор Діброва провів робочу зустріч з головою Жденіївської селищної ради стосовно особливостей одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів.

На зустрічі керівник Воловецької ДПІ зазначив, що з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року триватиме одноразове добровільне декларування. Нормами Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детiнiзацiї доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету», який набрав чинності, передбачена можливість цивілізованої легалізації активів.

Це означає, що громадяни, які мають розміщені на території України та/або за її межами активи, що належать ïм на правах власності, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, та/або, якi не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, що мали місце до 1 січня 2021 року, мають право подати одноразову добровільну декларацію. Задекларувавши активи, декларант повинен буде сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Старший державний інспектор Марія Гаринець додала, що задекларувавши активи, декларант повинен буде сплатити збір одноразового (спеціального) добровільного декларування, розмір якого значно менший ніж встановлений законодавством податок на доходи фізичних осіб. Загальна ставка одноразового збору – 5%, для закордонних активів – 9 %, для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%. Також вона зосередила увагу на таких питаннях: хто може скористатись одноразовим добровільним декларуванням; хто не може бути декларантом; які активи підлягають одноразовому декларуванню; щодо яких активів фізичної особи не здійснюється нарахування та сплата збору з одноразового добровільного декларування.

За матеріалами Воловецької ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області