Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальна інформація для платників ПДВ

, опубліковано 15 вересня 2021 о 10:51

Фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області звертають увагу, яка дата зазначається у графі «Дата сплати до бюджету» заяви про повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов’язань та пенi, якщо надміру сплачена сума податкових зобов’язань з ПДВ виникла у зв’язку з поданням уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ (дата фактичної сплати чи дата подання уточнюючого розрахунку). 

Відповідно до п. 203.2 ст. 203 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п. 203.1 ст. 203 ПКУ для подання податкової декларації. Згідно з п. 87.1 ст. 87 ПКУ джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених ст. 87 ПКУ, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелом самостійної сплати грошових зобов’язань з ПДВ є суми коштів, джерела яких зазначені в абзаці першому п. 87.1 ст. 87 ПКУ та обліковуються в системі електронного адміністрування ПДВ (далі – СЕА ПДВ).

Відповідно до п. 200 прим. 1.5 ст. 200 прим. 1 ПКУ з рахунку у СЕА ПДВ платника перераховуються кошти до державного бюджету в сумі податкових зобов’язань з ПДВ, що підлягає сплаті за наслідками звітного податкового періоду, та на поточний рахунок платника податку за його заявою, яка подається до контролюючого органу у складі податкової звітності з ПДВ, у розмірі суми коштів, що перевищує суму задекларованих до сплати до бюджету податкових зобов’язань та суми податкового боргу з податку. При цьому перерахування коштів на поточний рахунок платника може здійснюватися у разі відсутності перевищення суми податку, зазначеної у складених податкових накладних, складених у звітному періоді та зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних, над сумою податкових зобов’язань з податку за операціями з постачання товарів/послуг, задекларованих у податковій звітності з ПДВ у цьому звітному періоді.

Згідно з п. 20 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 із змінами і доповненнями для перерахування до бюджету сум узгоджених податкових зобов’язань відповідно до поданої податкової декларації з податку Державна податкова служба не пізніше ніж за три робочі дні до закінчення граничного строку, встановленого ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, надсилає Державній казначейській службі (далі – Казначейство) реєстр платників податку (далі – Реєстр), в якому зазначаються найменування або прізвище, ім’я та по батькові платника податку, податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб – підприємців, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта), індивідуальний податковий номер платника податку, звітний (податковий) період та сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету.

На підставі такого реєстру Казначейство не пізніше останнього дня строку, встановленого ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує суми податку до бюджету з електронних рахунків платника податку.

У разі подання платниками податку уточнюючих розрахунків до податкових декларацій з податку за попередні звітні (податкові) періоди, за результатами яких зменшуються позитивні нарахування в межах залишку узгоджених податкових зобов’язань, не сплачених до бюджету, що обліковуються Казначейством до виконання у повному обсязі, ДПС не пізніше наступного робочого дня подання таких уточнюючих розрахунків надсилає Казначейству коригуючий реєстр. На підставі такого реєстру Казначейство уточнює інформацію, зазначену в раніше надісланих реєстрах.

Умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені визначено ст. 43 ПКУ. Таким чином, якщо надміру сплачена сума податкових зобов’язань з ПДВ виникла у зв’язку з поданням уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ то у графі «Дата сплати до бюджету» заяви про повернення помилково та/або надмiру сплачених сум грошових зобов’язань та пенi ставиться дата фактичної сплати коштів до бюджету, тобто дата їх зарахування до бюджету з електронного рахунку платника ПДВ.

 ДПС у Закарпатській області