Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сумлінність платників – запорука розвитку громади

, опубліковано 23 вересня 2021 о 16:35

Напередодні, 22 вересня 2021 року, відбулась виїзна робоча зустріч Ігоря Ороса, заступника начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області з Валерієм Самардаком, головою Чопської територіальної громади. Зустрічі податківців з представниками органів місцевого самоврядування спрямовані для покращення взаємодії та підвищення податкової культури платників. Адже від цих нюансів, зокрема, залежить розвиток та добробут територіальних громад.

Насамперед заступник начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області повідомив, що Державною податковою службою України 21 грудня 2020 року проведено в автоматичному режимі списання податкового боргу платників податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищував 3060 гривень станом на 1 листопада 2020 року та залишився несплаченим/непогашеним станом на дату списання.

 

Також Ігор Орос зазначив, що наразі, згідно з чинним законодавством, податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує наразі 3060 грн.

Крім заборгованості зі сплати податків, зборів та інших податкових платежів, які вже є, обговорювались заходи, які повинні сприяти своєчасній сплаті, зокрема земельного податку та податку на нерухоме майно. Наразі громадяни Чопської територіальної громади заборгували 27,2 тис. грн по сплаті податку на нерухоме майно та 235,7 тис. грн земельного податку.

Податківець порадив платникам, у кого у власності є земельні ділянки, квартири, будинки, не зволікати, а провести звірки щодо податкових зобов’язань, щоб не опинитись у списку боржників. Списки боржників постійно публікуються на сайті ДПС та її територіальних органів, з актуальними даними можна ознайомитись за посиланням https://zak.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/504731.html.

 

Заступник начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області звернув увагу присутніх на тому, що платникам доцільно активніше користуватись «Електронним кабінетом», де є можливість майже на всі 100% комунікувати і вирішувати податкові питання онлайн. Із 1 січня 2021 року ДПС запровадила електронне інформування органів місцевого самоврядування – керівники територіальних громад мають змогу через Електронний кабінет отримувати звітність у розділі джерел доходів та звітність у розрізі платників податків юридичних осіб про суми нарахованих та сплачених податків, суми податкового боргу та надмірно сплачених сум. Також у територіальних громад через цей електронний сервіс є можливість отримувати необхідні відомості з реєстрів.

 

В ході зустрічі учасники особливу увагу приділили протидії веденню господарської діяльності без реєстрації, незаконному продажу алкоголю, тютюну. Також йшлося й про боротьбу з неофіційним працевлаштуванням.

Не оминули під час робочої зустрічі й тему податкової амністії. Ігор Орос розповів, що з 1 вересня поточного року розпочалось одноразове (спеціальне) добровільне декларування фізичними особами належних їм активів.

– Податкова амністія – один із ключових моментів реальної легалізації доходів та створення умов для отримання громадянами прибутків у правовому полі, – наголосив заступник начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області.

ДПС у Закарпатській області