Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В Закарпатті надходження від туристичного збору зросли в 4 рази

, опубліковано 06 жовтня 2021 о 10:46

Впродовж дев’яти місяців 2021 року до місцевого бюджету Закарпатської області сплачено 685,5 тис. грн туристичного збору. Порівняно з минулорічним періодом надходження збільшилися в 4 рази. Про це повідомив ЗМІ Олексій Петріченко, начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Більшу частину збору сплатили фізичні особи-підприємці – 396,4 тис. грн, що більше ніж торік на 185,4 тис. гривень. Відповідно юридичні особи спрямували до місцевих скарбниць 289,1 тис. грн, що в порівнянні з  минулорічними надходженнями більше на 219,3 тис. гривень.

За словами очільника податкового відомства краю, такий ріст збору пояснюється не тільки дедалі більшою популярністю відпочинку в Закарпатті серед туристів, але й усвідомленням місцевих органів влади, що туристичний збір це одне із потенційних та перспективних джерел наповнення бюджету.  – Нагадую, що туристичний збір справляється за рішенням територіальної громади про встановлення туристичного збору і де встановлені податкові агенти. Ставка туристичного збору встановлюється за кожну добу тимчасового розміщення особи в місцях проживання (ночівлі) у розмірі до 0,5 % – для внутрішнього туризму та до 5 % – для в’їзного туризму від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення, – зазначає Олексій Петріченко.

Платники збору сплачують суму збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які справляють збір за ставками, у місцях справляння збору та з дотриманням інших вимог, визначених рішенням відповідної ради.

Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади.

ДПС у Закарпатській області