Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці взяли участь в засіданні робочої групи щодо незадекларованої праці

, опубліковано 01 листопада 2021 о 14:21

Фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області взяли участь в засіданні постійно діючої робочої групи щодо зниження рівня незадекларованої праці.

Захід проходив в Управлінні Держпраці у Закарпатській області.

В ході заходу учасники, серед яких представники Управління Держпраці, Пенсійного фонду, Центру зайнятості, Нацполіції, Держпродспоживслужби, Укртрансбезпеки, Обласної ради профспілок та Організації роботодавців підбили підсумки спільної роботи за дев’ять місяців поточного року.

За словами фахівців податкового відомства, порушуючи законодавство про працю, роботодавці позбавляють найманих працівників соціальних гарантій (права на відпустку, страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, права на оплату листків непрацездатності, інші форми державної допомоги), а також позбавляють громадян пенсійного стажу та можливості отримати допомогу у разі втрати роботи. Тож неофіційне працевлаштування – це втрата для працівника законодавчого захисту та безправна залежність від роботодавця та його дій.

Крім того, податківці звертають увагу, що роботодавець до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором повинен обов’язково подати повідомлення до ДПС за встановленою формою одним із таких способів (форма повідомлення визначена в постанові Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державної фіскальної служби та її територіальних органів про прийняття працівника на роботу»):

- засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

ДПС у Закарпатській області