Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чотири переваги використання єдиного рахунку для сплати податків

, опубліковано 24 листопада 2021 о 11:01

Про переваги використання суб’єктами господарювання єдиного рахунку для сплати податків розповіла напередодні Наталія Шітєв – заступник начальника управління електронних сервісів – начальник відділ обліку платежів та зведеної звітності під час онлайн семінару.

Зокрема, за словами Наталії Шітєв, серед переваг використання єдиного рахунку для сплати податків:

- спрощення процедури розрахунків платників податків з бюджетами;

- скорочення фінансових витрат і часу платників податків на формування ними і виконання банками платіжних доручень;

- уникнення непорозумінь зі зміною рахунків, адже використання платниками в Електронному кабінеті онлайн сервісів забезпечать платника усією необхідною інформацією для формування платіжних доручень на перерахування коштів з єдиного рахунку на бюджетні рахунки , в т.ч. щодо реквізитів платіжних документів, сум податкових зобов’язань, граничних термінів сплати, тощо.

- зменшення кількості помилково сплачених грошових зобов’язань, мінімізація випадків повернень або ж перекидок.

Крім того, спікерка зазначила, що для відкриття єдиного рахунку платнику податків необхідно в електронній формі через Електронний кабінет у порядку, встановленому статтею 421 Податкового кодексу України подати повідомлення про використання єдиного рахунку, в якому зазначити повне або скорочене найменування юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, податковий номер (код згідно з єдиним державним реєстром підприємств та організацій України для юридичних осіб або реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичних осіб), або серія та № паспорта для осіб, які через релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це контролюючий орган і мають відмітку в паспорті) з обов’язковим накладанням на нього електронного цифрового підпису .

Використання єдиного рахунку платником податків розпочинається з дня, наступного за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунку.

У разі відмови платника податків від використання єдиного рахунку таке використання припиняється, починаючи з 1 січня наступного календарного року на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку.

Слід зазначити, що платник податків має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

З початком використання єдиного рахунку платник податків зобов'язаний здійснювати сплату грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, єдиного внеску, інших платежів, виключно через єдиний рахунок, за винятком грошових зобов’язань та боргу з податку на додану вартість , акцизного податку з реал. пального та спирту етилового, чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями.

ДПС у Закарпатській області