Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Сваляві податківці інформували платників про нюанси оподаткування нерухомості

, опубліковано 24 листопада 2021 о 15:32

Днями фахівці Свалявськоï ДПІ провели тренінг для платників щодо нарахування податку на нерухоме майно вiдмiнне вiд земельної ділянки.

Зокрема, податківці звернули увагу громадян на те, що платниками податку на нерухоме майно є фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житловоï та/або нежитлової нерухомості. Якщо нерухомість – у спільній частковій власності кількох осіб, сплачує податок кожна особа за належну їй частку.

База оподаткування об'єкта нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичні особи – платника податку, зменшується:

- для квартири незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів;

- для житлового будинку незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

- для рiзних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартир та житлових будинків, у тому числі їх часток), – 180 кв. метрів.

Розповіли також, в яких випадках не застосовуються пiльги з податку для фізичних осіб. Якщо площа об'єкта або об'єктів житлової нерухомості перевищує п'ятикратний розмір неоподаткованої площі:

квартира перевищує 300 кв. метрів;

житловий будинок перевищує 600 кв. метрів;

площа рiзних типів об'єктів житлово нерухомості перевищує 900 кв. метрів.

Також пільга втрачається у випадку використання об'єктів нерухомості з метою одержання доходів, тобто здаються в оренду, лізинг, позичку або використовуються у підприємницькій діяльності.

За матеріалами Свалявської ДПІ

ГУ ДПС у Закарпатській області