Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції

, опубліковано 26 листопада 2021 о 10:53

Відповідно до п.п. «е» п. 336.1 ст. 336 Податкового кодексу України (далі – ПКУ):

- базовий податковий (звітний) період з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції – календарний квартал;

- декларація подається інвестором (оператором) щоквартально за кожний звітний податковий квартал;

- правило про складання податкової звітності та розрахунок об’єкта оподаткування з податку на прибуток підприємств наростаючим підсумком не застосовується;

- податок на прибуток підприємств за звітний період сплачується інвестором (оператором) до відповідного бюджету у строк, визначений для квартального податкового періоду;

- обов’язок з подання річної податкової декларації і сплати авансових внесків з податку на прибуток до інвестора (оператора) за угодою про розподіл продукції не застосовується.

Згідно з п.п. «є» п. 336.1 ст. 336 ПКУ інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції звільняється від обов’язку подавати фінансову звітність разом з податковою декларацією з податку на прибуток підприємств.

Строк подання декларації за І квартал, за ІІ квартал, за ІІІ квартал, за IV квартал – 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду – кварталу.

Якщо останній день строку подання декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Інвестор (оператор) сплачує податок на прибуток підприємств за базовою (основною) ставкою податку на прибуток підприємств у розмірі, визначеному п. 136.1 ст. 136 Кодексу, станом на дату підписання угоди.

Інвестор-резидент або інвестор-нерезидент (його постійне представництво) зобов’язаний зареєструвати угоду про розподіл продукції за своїм місцезнаходженням як платника податків.

При цьому, згідно з п. 3.6 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 року за № 1562/20300 (далі – Порядок № 1588), взяття на облік угоди про розподіл продукції здійснюється шляхом додаткового взяття на облік як платника податків відповідного інвестора (для угоди за участю одного інвестора) або оператора (для багатосторонньої угоди).

Таким чином, декларація подається до контролюючого органу за місцем реєстрації угоди про розподіл продукції, тобто за основним місцем обліку такої угоди.

Згідно з п. 10.13 розділу X Порядку № 1588 у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання - платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду і до такого контролюючого органу подається декларація.

Детальна інформація викладена в листі Державної податкової служби України від 17.11.2021 № 25530/7/99-00-21-02-01-07.

ДПС у Закарпатській області