Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як відбувається зняття з обліку СГ в одному контролюючому органі та взяття на облік в іншому, у разі ліквідації чи реорганізації контролюючого органу ?

, опубліковано 23 лютого 2022 о 15:51

Фахівці ГУ ДПС у Закарпатській області звертають увагу на те, як відбувається зняття з обліку СГ в одному контролюючому органі та взяття на облік в іншому, у разі ліквідації чи реорганізації контролюючого органу чи інших, незалежних від платника податків об’єктивних причин, унаслідок яких змінюється контролюючий орган, в якому обліковується платник податків.

У разі ліквідації чи реорганізації контролюючого органу, адміністративно-територіальної реформи, зміни меж адміністративних одиниць (районів, територій територіальних громад, населених пунктів) чи інших, незалежних від платника податків об’єктивних причин, унаслідок яких змінюється контролюючий орган, в якому обліковується платник податків, або державна податкова інспекція, яка є структурним підрозділом контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (далі – ДПІ обслуговування) без зміни контролюючого органу, здійснюються зняття з обліку платника податку в одному контролюючому органі та взяття на облік в іншому відповідному контролюючому органі або зміна ДПІ обслуговування без зміни контролюючого органу з урахуванням таких особливостей:

1) переведення платників податків/зміна ДПІ обслуговування здійснюється на підставі переліку платників податків, стосовно яких змінюється місце обліку, затвердженого Центральним контролюючим органом (у разі зміни контролюючого органу) або контролюючим органом (у разі зміни ДПІ обслуговування без зміни контролюючого органу);2) у 10-денний строк після затвердження переліку платників податків, які підлягають зняттю з обліку в одному контролюючому органі та взяттю на облік в іншому, контролюючий орган, з якого переводяться платники податків, передає до контролюючого органу за новим місцем обліку такі документи та інформацію:

- реєстраційні частини облікових справ платників податків;

- звітні частини облікових справ платників податків.

Передача здійснюється за окремими актами прийому-передачі, які складаються у двох примірниках – по одному для контролюючих органів.

У разі зміни ДПІ обслуговування без зміни контролюючого органу проводяться заходи, передбачені п. 10.25 розд. Х Порядку № 1588.

3) інформація про зміну місця обліку платників податків/зміну ДПІ обслуговування доводиться до відома платників податків у 10-денний строк після затвердження переліку платників податків, які підлягають зняттю з обліку в одному контролюючому органі та взяттю на облік в іншому чи зміні ДПІ обслуговування.

Документи, видані платнику податків згідно з Порядком №1588 ліквідованим чи реорганізованим контролюючим органом/ДПІ обслуговування, залишаються чинними до моменту виникнення змін у даних платника податків, що вказуються у таких документах.

Дані про зміну місця обліку платників податків, відомості щодо яких містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), передаються до ЄДР у день взяття на облік у контролюючому органі за новим місцем обліку із зазначенням: дати та номера запису про взяття на облік, найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків взято на облік.

ДПС у Закарпатській області