Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо визначення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які застосовуються у поточному бюджетному році

, опубліковано 23 лютого 2022 о 16:07

Фахівці ГУ ДПС у Закарпатській області інформують, які ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються у поточному бюджетному році, якщо рішення органів місцевого самоврядування про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, (зміни до рішення) на плановий бюджетний рік прийняте та оприлюднене після 15 липня року, що передує поточному.

Відповідно до п.п. 10.1.1 п. 10.1 ст. 10 та п.п. 265.1.1 п. 265.1 ст. 265 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в складі податку на майно належить до місцевих податків.

Пунктом 12.3 ст. 12 ПКУ встановлено, що сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад (далі – Ради), в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень.

Якщо в рішенні органу місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг з їх сплати не визначено термін його дії, таке рішення є чинним до прийняття нового рішення (абзац другий п.п. 12.3.3 п. 12.3 ст. 12 ПКУ). Рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом (п.п. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ). Нормативно-правовим актом з питань оподаткування місцевими податками та зборами є офіційно оприлюднене рішення про встановлення місцевих податків та зборів або про внесення змін до таких рішень (п. 12.5 ст. 12 ПКУ).

Відповідно до п. 5 ст. 59 та п. 1 ст. 73 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» із змінами та доповненнями акти органів місцевого самоврядування нормативно-правового характеру, прийняті в межах наданих їм повноважень, набирають чинності з дня їх офіційного оприлюднення, якщо органом не встановлено пізніший строк введення цих актів у дію, та є обов’язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Таким чином, якщо рішення Ради про встановлення ставок податку нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (зміни до рішення) на поточний бюджетний рік прийняте та оприлюднене після 15 липня року, що передує поточному, то у поточному році застосовуються ставки, затверджені цим рішенням.

 ДПС у Закарпатській області