Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нові правила оподаткування під час війни – одна з тем онлайн-лекції для закарпатських студентів

, опубліковано 14 квітня 2022 о 15:56

Напередодні, 13 квітня 2022 року, заступник начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області Степан Кіяк розповів студентам І курсу юридичного факультету Ужгородського національного університету  нюанси роботи податкового відомства в умовах війни. Організувала онлайн-лекцію зі студентами Марта Волощук, заслужений економіст України, голова Закарпатської обласної організації «Асоціація ветеранів державної податкової служби України», доцент кафедри адміністративного і фінансового права юридичного факультету ДВНЗ «УжНУ».

– Зараз бізнес і держава, як ніколи, потребують взаємопідтримки, прийнято ряд змін податкового законодавства для стимулювання економіки в особливий період. Податкова служба робить усе можливе, щоб сприяти роботі суб’єктів господарювання. Ми закликаємо увесь бізнес, який має можливість, – працювати і сплачувати податки. Дякуємо всім платникам, які у цей складний час сумлінно сплачують податки. Таким чином ви демонструєте високу громадянську позицію, – підкреслив Степан Кіяк.

Відтак Алла Дацюк – начальник відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Закарпатській області поінформувала студентів про актуальні норми податкового законодавства, які запроваджено із настанням воєнного стану.

Зокрема, Алла Дацюк зосередила увагу майбутніх юристів на тому, що для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотків доходу суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за вибором у паперовій формі або засобами електронного зв’язку.

Крім того, в ході лекції йшлося й про податкові пільги для благодійників. Так, за словами начальника відділу інформаційної взаємодії, громадяни, які перераховували кошти у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, можуть врахувати ці кошти до податкової знижки, у розмірі, що не перевищує 16% загального річного оподатковуваного доходу такої особи.

ФОПи та особи, які провадять незалежну професійну діяльність (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування), мають право зарахувати документально підтверджені витрати у декларації за 2022 рік, що добровільно перераховувались ЗСУ, Національній гвардії України, добровольчим  формуванням  територіальних громад, тощо.

Насамкінець онлайн-лекції студенти отримали відповіді на питання, які їх найбільше цікавили.

ДПС у Закарпатській області