Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги юридичних осіб – платників єдиного податку четвертої групи

, опубліковано 05 травня 2022 о 15:22

Фахівці ГУ ДПС у Закарпатській області звертають увагу на те, які коефіцієнти індексації застосовуються до нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь або водного фонду з метою обчислення єдиного податку на 2022 рік юридичними особами – платниками єдиного податку четвертої групи.

Відповідно до п. 292 прим. 1.2 ст. 292 прим. 1 Податкового кодексу України базою оподаткування єдиним податком для платників єдиного податку четвертої групи для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка 1 гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 01 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю.

У разі якщо нормативна грошова оцінка земельної ділянки не проведена, базою оподаткування податком для платників єдиного податку четвертої групи для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі в Автономній Республіці Крим або області.

Базою оподаткування податком для платників єдиного податку четвертої групи для земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер ставків, водосховищ) є нормативна грошова оцінка ріллі в Автономній Республіці Крим або області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного станом на 01 січня базового податкового (звітного) року відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю.

Абзацами першим і п’ятим п. 289.2 ст. 289 ПКУ визначено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексується нормативна грошова оцінка земель і земельних ділянок, у тому числі право на які фізичні особи мають як власники земельних часток (паїв), на 01 січня поточного року.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель, зазначеної в технічній документації з нормативної грошової оцінки земель та земельних ділянок.

Пунктом 5 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ визначено, що індекс споживчих цін для цілей оподаткування єдиним податком четвертої групи застосовується із значенням 100 відсотків:

для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) за 2015 та 2017 – 2022 роки;

для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) за 2015 та 2017 – 2020 роки.

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру на виконання ст. 289 ПКУ листом від 11.01.2022 № 6-28-0.222-275/2-22 повідомила що за інформацією Державної служби статистики України, індекс споживчих цін за 2021 рік становив 110,0 відсотків.

Відповідно, з метою обчислення єдиного податку на 2022 рік юридичними особами – платниками єдиного податку четвертої групи значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки за 2021 рік становить:

для сільськогосподарських угідь – 1,0;

для водного фонду – 1,1.

Слід зазначити, що для отримання більш детальної інформації щодо нормативної оцінки земельних ділянок необхідно звертатися до територіальних підрозділів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру за місцем розташування земельних ділянок.

 ДПС у Закарпатській області