Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нюанси складання зведеної податкової накладної у разі відображення нарахування податкових зобов’язань у податковій звітності з ПДВ

, опубліковано 25 липня 2022 о 10:58

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області інформують, якою датою складається зведена податкова накладна у разі відображення нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ст. 198 або п. 199.1 ст. 199 Податкового кодексу України у податковій звітності з ПДВ за звітні періоди лютий-травень 2022 року на підставі бухгалтерської довідки та формування податкового кредиту на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів, якщо постачальник не зареєстрував податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних у зв’язку з переходом на єдиний податок за ставкою 2 відс. доходу?

Якщо платник податку у звітних періодах лютий-травень 2022 року на підставі бухгалтерської довідки відобразив нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ст. 198 або п. 199.1 ст. 199 ПКУ, то після відновлення можливостей реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) податкові накладні, платник податку (якщо він має можливість виконувати свої податкові обов’язки) повинен скласти датою не пізніше останнього дня лютого, березня, квітня, травня 2022 року (в залежності від періоду, у якому виникли підстави для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ) відповідну зведену податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН до 15.07.2022 (незалежно від факту реєстрації в ЄРПН постачальником податкових накладних по операціям з постачання товарів/послуг, які використовувались/частково використовувались в неоподатковуваних операціях).

При цьому, у разі відсутності факту реєстрації постачальником в ЄРПН податкової накладної після закінчення 60 календарних днів з дня його переходу на систему оподаткування, на якій він перебував до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 відс., податковий кредит платника податку – покупця та податкові зобов’язання, нараховані ним згідно з п. 198.5 ст. 198 або п. 199.1 ст. 199, підлягають уточненню.

ДПС у Закарпатській області