Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яку інформацію про нерезидента чи постійне представництво необхідно зазначати при заповненні обов’язкових реквізитів, які містить фінансова звітність?

, опубліковано 13 вересня 2022 о 16:02

Платник податку на прибуток підприємств (крім платників податку на прибуток, які відповідно до Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами та доповненнями зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом) подає разом з податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Фінансова звітність або Звіт про фінансовий стан (баланс) та Звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (Звіт про фінансові результати) є додатком, зокрема, до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями, та її невід’ємною частиною.

Враховуючи те, що нерезидент – платник податку на прибуток підприємств визначатиме оподатковуваний прибуток свого постійного представництва окремо, то і фінансова звітність має відображати результати діяльності нерезидента через таке постійне представництво за відповідний звітний період.

У випадку із акредитованим (зареєстрованим, легалізованим) в Україні відокремленим підрозділом (представництвом, філією тощо) такою звітністю може бути звітність, яка складається відокремленим підрозділом на виконання частини третьої ст. 11 Закону № 996. В такому випадку нерезидент може подати таку звітність як додаток до своєї податкової декларації (адже дані, вказані у такій звітності, фактично відображають результати господарської діяльності самого нерезидента через постійне представництво в Україні).

Враховуючи викладене, нерезидент, який здійснює свою діяльність на території України через постійне представництво у разі подання Декларації та фінансової звітності до неї при заповненні фінансової звітності зазначає:

- у полі «Підприємство» – найменування нерезидента та додатково найменування представництва з зазначенням коду за ЄДРПОУ представництва, через яке нерезидент здійснює свою діяльність. При цьому код «за ЄДРПОУ» зазначається код нерезидента;

- у полі «Територія» – місцезнаходження нерезидента згідно з реєстраційними документами та код «за КАТОТТГ» відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад;

- у полі «Організаційно-правова форма господарювання» зазначається назва та код «за КОПФГ» організаційно-правової форми господарювання нерезидента відповідно до реєстраційних документів. Державний класифікатор України «Класифікація організаційно-правових форм господарювання» (ДК 002:2004) затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.05.2004 № 97;

- у полі «Вид економічної діяльності» відображається код основного виду економічної діяльності нерезидента, відповідно до реєстраційних документів. Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності» (ДК 009:2010) затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 № 457;

- у полі «Середня кількість працівників» – середня кількість працівників нерезидента протягом звітного періоду, яка визначається в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики.

 ДПС у Закарпатській області