Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Від роздрібного продажу підакцизних товарів в Закарпатті до бюджету сплачено 173 млн гривень

, опубліковано 23 вересня 2022 о 13:48

Протягом січня-серпня 2022 року у Закарпатській області до місцевих бюджетів сплачено 172 млн 725 тис. грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами. Про це повідомляє Олексій Петріченко, начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

За словами Олексія Петріченка, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження цього податку збільшились майже на 60 млн грн. Зокрема, цьогоріч протягом серпня надходження акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами склало понад 38 млн грн.

Слід зазначити, що платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів. Об’єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів це – продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування.

Підакцизні товари та ставки податку визначені статтею 215 Податкового Кодексу України. Для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, реалізованих відповідно до підпункту 213.1.9 пункту 213.1 статті 213 Податкового Кодексу, ставка податку становить 5 відсотків.

ДПС у Закарпатській області