Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як обчислюється мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена?

опубліковано 07 лютого 2023 о 15:32

Фахівці ГУ ДПС у Закарпатській області звертають увагу на те, як обчислюється ЮО – платниками ЄП четвертої групи мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена (сільськогосподарські угіддя (рілля, сіножаття, пасовища)).

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, обчислюється за формулою:

МПЗ = НГО x S x К x М/12, де:

МПЗ – мінімальне податкове зобов’язання;

НГО – нормативна грошова оцінка 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю;

S – площа земельної ділянки, гектарах;

М – кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків;

К – коефіцієнт, що становить 0,05.

Слід зазначити, що тимчасово, для розрахунку мінімального податкового зобов’язання за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки коефіцієнт «К» застосовується із значенням 0,04.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель і земельних ділянок за 2022 рік становить для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0. Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель у розрізі років, зокрема, становить: 2017 рік – 1,0; 2018 рік – 1,0; 2019 рік – 1,0; 2020 рік – 1,0; 2021 рік – 1,0 (для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги)).

Для отримання інформації щодо нормативної грошової оцінки 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області необхідно звертатися до територіальних органів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 із змінами та доповненнями.

Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до Декларації (далі – Додаток 3) є невід’ємною частиною податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи.

Відповідно до форми Додатка 3 відповідні показники відображаються:

S – у колонках 3 і 4;

НГО – у колонці 6;

К – у колонці 7;

М – у колонці 8;

МПЗ – у колонці 10.

ДПС у Закарпатській області