Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Благодійники, які внесені до Реєстру волонтерів подають до ДПС декларацію у чітко визначених законом випадках

опубліковано 27 березня 2023 о 12:12

Благодійник – фізична особа, яка внесена до Реєстру волонтерів в порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», подає до контролюючого органу податкову декларацію у разі, якщо на її банківському рахунку, призначеному для здійснення благодійної діяльності, надходять кошти не від податкових агентів. Про це під час спілкування з журналістами у п’ятницю, 24 березня,  повідомив Андрій Москаленко, заступник начальника управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Закарпатській області .

За словами податківця, до загального оподатковуваного доходу платника податку не включається сума благодійної допомоги, зокрема, отриманої благодійниками – фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів для надання благодійної допомоги на користь осіб, визначених у підпунктах «а» та «в» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ у розмірі, фактично використаному на такі цілі, та на відшкодування документально підтверджених витрат таких благодійників, пов’язаних із наданням зазначеної благодійної допомоги. Ці положення застосовуються також до благодійної допомоги, отриманої зазначеними благодійниками – фізичними особами у звітному податковому році, що передує року їх внесення до Реєстру волонтерів.

– Особливості оподаткування благодійної допомоги встановлено п. 170.7 ст. 170 ПКУ, а порядок подання декларації встановлений ст. 179 ПКУ, – наголосив Андрій Москаленко та додав, що благодійник – фізична особа, яка внесена до Реєстру волонтерів в порядку, визначеному Законом № 5073, подає до контролюючого органу декларацію у разі, якщо на її банківському рахунку, призначеному для здійснення благодійної діяльності, надходять кошти не від податкових агентів.

Варто зазначити, що подати декларацію про майновий стан і доходи благодійникам необхідно до 1 травня 2023 року, а зробити це можна в електронному вигляді через Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи».

ДПС у Закарпатській області