Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ріелтори зобов’язані надсилати до податкової служби інформацію про укладені договори оренди нерухомості

опубліковано 12 квітня 2023 о 14:45

У Закарпатській області ріелтори активно здійснюють діяльність та надають послуги громадянам. Водночас ріелтори зобов’язані надсилати до податкового органу за місцем своєї реєстрації інформацію про усі укладені за їх посередництва цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості.

Суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтери), зобов'язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за

формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Варто зазначити, що наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 497 затверджено форму «Інформація суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)», що подається зазначеними суб’єктами господарювання в строки, передбачені для подання податкового розрахунку.

Крім того, п. 119 прим. 1.2 ст. 119 прим.1 ПКУ передбачена відповідальність за порушення суб’єктом господарювання, який провадить посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтером), порядку або строків подання інформації про укладені за його посередництвом договори (угоди) про оренду нерухомості, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн за кожне таке порушення.

Дії, передбачені п. 119 прим. 1.2 ст. 119 прим.1 ПКУ, вчинені суб’єктом, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1360 грн за кожне таке порушення (п. 119 прим. 1.3 ст. 119 прим.1 ПКУ).

ДПС у Закарпатській області