Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Громадянам про отримання пільги щодо плати податку на майно та проведення звірки даних (ВІДЕО)

опубліковано 25 квітня 2023 о 16:21

Якщо у вас виникнули підстави для отримання пільги щодо плати на землю то вам, як фізичній особі, варто звернутися до податкової інспекції з заявою довільної форми, та додати підтверджуючі документи, які надають право на пільгу. Зробити це потрібно до 1 травня.

До прикладу, інваліди 1-2 груп можуть надати пенсійне посвідчення або довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

Інвентаризація та формування об’єктів оподаткування податку на майно проводиться податківцями щороку до 1 травня.

Після цього фахівці формуватимуть повідомлення рішення про сплату фізичними особами податку нерухоме мано та податку на землю.

Крім того, громадяни мають право звернутися з письмовою заявою до податкового органу для проведення звірки даних з податку на майно.

З податку на нерухоме майно відмінне від земельної податку проводиться звірка даних щодо: об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, розміру площ об’єктів, розміру ставок, права користування пільгою, нарахованої суми податку.

По платі за землю проводиться звірка даних щодо розміру площ та кількості земельних ділянок, розміру ставок, права користування пільгою, нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжності, податковим органом на підставі оригіналів відповідних документів або належним чином засвідчених копій таких документів, проводиться перерахунок, в результаті якого попереднє податкове повідомлення-рішення вважається відкликаним та у разі наявності підстав виноситься нове податкове повідомлення-рішення.

Отже, якщо у своїх попередніх податкових повідомленнях-рішеннях з податку на майно ви виявляли розбіжності між даними контролюючого органу та даними, що містяться у ваших документах на право власності, рекомендуємо вам скористатися правом на звірку даних.

Заяву можна подати особисто, звернувшись до територіального податкового органу, поштою, з рекомендованим повідомленням про вручення або скористатися засобами електронного кабінету.

Детальніше дивіться у відеороз’ясненні, клікнувши ТУТ.

ДПС у Закарпатській області