Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закарпатські податківці проконсультували волонтерів щодо подання декларації про майновий стан і доходи

опубліковано 27 квітня 2023 о 16:59

До 1 травня 2023 року волонтерам-благодійникам, які зареєстровані у реєстрі волонтерів та отримують благодійні внески від фізичних осіб – резидентів чи нерезидентів, необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи, отримані у 2022 році. У декларації необхідно відобразити усі кошти, які надійшли на волонтерський рахунок впродовж звітного періоду.

Ужгородські волонтери Галина Ярцева та Микола Скунць звернулись до фахівців Головного управління ДПС у Закарпатській області за роз’ясненням щодо декларування доходів.

Наталія Жук, начальник управління оподаткування фізичних осіб роз’яснила волонтерам, що відповідно до Податкового кодексу оподаткуванню не підлягають суми коштів, які надійшли на рахунок благодійника і в подальшому були виплачені у вигляді благодійної допомоги на користь учасників бойових дій, військовослужбовців, працівників силових структур, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, які задіяні у відсічі російської агресії, або на благо родичів цих учасників бойових дій. Не підлягають оподаткуванню також і кошти, які були використані на потреби фізичних осіб, які мешкають чи мешкали на території населених пунктів, де ведуться бойові дії.

– Отримані благодійні внески, а також інші доходи, які не включаються до розрахунку загального річного оподатковуваного доходу відповідно до статті 165 Податкового кодексу України, відображаються у рядку 11.3 розділу III «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» податкової декларації, – зазначила Наталія Жук та додала, що благодійникам слід забезпечити документальне підтвердження витрат. Тобто волонтерам необхідно зберігати чеки, виписки, квитанції, акти, доручення та запити на благодійну допомогу, що, знову ж таки, буде підтвердженням цільового використання коштів.

Начальник управління оподаткування фізичних осіб рекомендувала волонтерам подавати декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді через Електронний кабінет платника (https://cabinet.tax.gov.ua/) у розділі «ЕК для громадян» – «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Скористатись зазначеним сервісом зможуть особи, які ідентифіковані за особистим ключем, виданим кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

ДПС у Закарпатській області