Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час зустрічі закарпатські податківці нагадали рієлторам про діяльність у законодавчому полі

опубліковано 12 вересня 2023 о 14:06

Розв’язана росією війна змусила багатьох людей покинути власні домівки та шукати прихисток в тилових областях країни. На Закарпатті це створило певний бум на ринку нерухомості, особливо у сфері посередницьких послуг з надання житла в оренду. Рієлторам додався добрий шмат роботи. У зв’язку з цим, напередодні, фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області провели чергову зустріч із представниками Закарпатського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України. Податківці наголосили на вчасній сплаті податків від цього виду діяльності та нагадали, яких норм податкового законодавства повинні дотримуватися надавачі таких послуг.

Кожен з суб’єктів господарювання, які займаються посередницькими послугами в сфері нерухомості, на цьому акцентували податківці, повинен працювати в правовому полі та дотримуватися норм податкової дисципліни. Зокрема, ріелтори – ФОП зобов'язані вчасно подати декларацію, а також відобразити в ній реальні доходи. Ще однією обов’язковою звітністю рієлторів є подання інформації про укладені за їх посередництва цивільно-правові угоди про оренду нерухомості до контролюючого органу за формою, затвердженою наказом Мінфіну № 497 (пп. 170.1.6 ст. Податкового кодексу України). Недотримання даної норми передбачає адміністративну відповідальність та призводить до втрат бюджету, насамперед місцевого.

Також податківці нагадали учасникам зустрічі, що у випадку надання посередницьких послуг нерезидентам, саме рієлтори виступають податковими агентами. Громадяни, які здають нерухомість в оренду, мають обов’язок подати декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня та сплатити відповідні податки. Це передбачено не лише Податковим кодексом, а й Конституцією України.

Водночас, фахівці ДПС зазначають, що є багато свідомих громадян, які добровільно декларують свої доходи від здачі майна в оренду та сплачують податки.

Актуальним під час заходу було також питання обов’язкового застосування  рієлторами касових апаратів. Юридичні особи та фізичні особи-підприємці 2,3,4 груп, які отримують готівкові кошти за надані послуги чи реалізований товар, з 1 січня 2022 року зобов'язані застосовувати РРО чи ПРРО, а також забезпечити можливість покупцям розрахуватись банківською карткою через платіжний термінал. За незастосування РРО чи ПРРО під час проведення розрахункових операцій з 1 жовтня 2023 року передбачено штрафні санкції. Підприємцям не обов’язково купувати класичний касовий апарат, можна зареєструвати його безкоштовний аналог – програмний РРО, який безкоштовно пропонує податкова служба. Для цього необхідно завантажити відповідну програму з сайту ДПС України та встановити її на доступний ґаджет – смартфон, ноутбук чи комп’ютер.

Податківці звернули увагу і на необхідності відображення у фіскальних чеках обов’язкових реквізитів, як то адреса здійснення підприємницької діяльності, чи назва підприємства та ін. Адже відсутність таких даних у чеку прирівнює розрахунковий документ до його невидачі.

Загалом зустріч пройшла у форматі продуктивного діалогу, під час якого фахівці податкової служби надали рієлторам конкретні відповіді на запитання щодо особливостей застосування норм податкового законодавства, які регулюють їхню діяльність, а також висловили сподівання на подальшу результативну співпрацю. Податкова служба завжди відкрита для платника податків та готова до надання консультаційної та інформаційної підтримки кожного з них.

ДПС у Закарпатській області