Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій Петріченко: Як уникнути накопичення заборгованості з єдиного соціального внеску

опубліковано 13 грудня 2023 о 11:57

Органи ДПС приділяють особливу увагу погашенню заборгованості з єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), який формує дохідну частину Пенсійного фонду України. Саме своєчасна сплата ЄСВ гарантує громадянам право на соціальний захист. Про це повідомляє Олексій Петріченко, начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

– Як відомо, несвоєчасно сплачені кошти в бюджет – це неотримані пенсії, недофінансовані армія, медицина, освіта, культура та інші соціальні виплати громадянам. Тому пріоритетним напрямом роботи Головного управління ДПС у Закарпатській області є підвищення добровільності сплати податків та формування високої податкової культури у платників податків. Відповідно до чинного законодавства, ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника одночасно зобов’язань зі сплати ЄСВ, зобов’язань зі сплати податків та інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами, – сплата єдиного внеску виконується в першу чергу, і має пріоритет перед усіма іншими, крім зобов’язань з виплати заробітної плати, – зазначає Олексій Петріченко.

Фахівці ГУ ДПС проводять активну роботу стосовно зменшення заборгованості зі сплати ЄСВ, зокрема завдяки вжиттю заходів щодо погашення існуючої суми боргу: проводять спільні наради з органами Державної виконавчої служби, спільні зустрічі з підприємствами – боржниками щодо необхідності своєчасної сплати та погашення заборгованості з ЄСВ.

Відповідно до норм діючого законодавства, при наявності у платника заборгованості на кінець календарного місяця понад 10 гривень, боржнику надсилають вимогу про сплату боргу (недоїмки), яка є виконавчим документом.

Якщо платник не провів оплату протягом 10 календарних днів із дня одержання вимоги про сплату боргу (недоїмки), а також не повідомив ДПС про її оскарження, вимога передають на виконання до органів Державної виконавчої службі.

– Щоб уникнути накопичення заборгованості з єдиного соціального внеску, необхідно регулярно перевіряти стан своїх розрахунків. Це можна зробити через застосунок «Моя податкова» чи сервіс «Електронний кабінет платника». Також інформацію про наявність податкового боргу можна отримати в Центрах обслуговування платників при податкових інспекціях або в територіальних громадах, – зазначає Олексій Петріченко.

– Заходами стягнення в рахунок погашення заборгованості з єдиного внеску за 11 місяців 2023 року забезпечено надходження 43,5 млн гривень. Надходження від органів ДВС в рахунок погашення заборгованості з ЄСВ з початку поточного року складають майже 11,6 млн гривень, – інформує начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

Незважаючи на проведену роботу, станом на 1 грудня 2023 року заборгованість зі сплати єдиного внеску становить 253 млн 656 тис. грн, з якої: по СГД – юридичних особах – понад 56 млн грн, по фізичних особах – майже 198 млн гривень. При цьому, за рахунок вжитих заходів за 11 місяців 2023 року забезпечено скорочення боргу на 12 млн гривень.

За словами посадовця, щоб уникнути неприємних «сюрпризів», платникам податків необхідно вчасно сплачувати ЄСВ та регулярно перевіряти стан своїх розрахунків. Адже при наявності фактів про ухилення від сплати єдиного внеску матеріали направляються до підрозділу Державної виконавчої служби для примусового виконання, що в результаті призводить до блокування рахунків (в т.ч. карткових), арешту майна, обмеження виїзду за кордон посадових осіб боржників чи самих фізичних осіб – підприємців боржників.

ДПС у Закарпатській області