Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закарпатські податківці виявили порушення при застосуванні РРО мережею магазинів

опубліковано 24 січня 2024 о 10:35

Фахівці відділу фактичних перевірок Головного управління ДПС у Закарпатській області провели перевірки 17-ти торгових точок однієї з українських мереж магазинів, що здійснює на території краю продаж побутових товарів.

Відтак податківці виявили систематичні порушення чинного законодавства в сфері застосування РРО/ПРРО та обліку товарно-матеріальних цінностей. За результатами фактичних перевірок діяльності суб’єкта господарювання, до нього будуть застосовані штрафні (фінансові) санкції та притягнуто до адміністративної відповідальності. Сума очікуваних надходжень до бюджету складає 17 мільйонів гривень.

Фахівці органів ДПС Закарпаття наголошують на дотриманні вимог Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» при здійсненні торгівельної діяльності. Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, зокрема, в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок (ст. 3 Закону № 265).

Також ФОП, у тому числі платники єдиного податку другої – четвертої груп, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, зобов’язані вести облік всіх товарних запасів за Формою обліку з відображенням інформації про їх надходження та вибуття, незалежно від способу розрахунку за такі товари (готівковій та/або в безготівковій формі через установи банку).

Для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність (торгівля без державної реєстрації, без застосування РРО, без наявності відповідних ліцензій тощо) ДПС можна інформувати ДПС про такі випадки через чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram».

ДПС у Закарпатській області