Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Закарпатті власники нерухомості сплатили до місцевих бюджетів понад 39 млн гривень

опубліковано 25 березня 2024 о 10:15

Впродовж січня-лютого 2024 року власники нерухомості сплатили 39 млн 438 тис. грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Про це інформує Олексій Петріченко – начальник Головного управління ДПС у Закарпатській області.

За словами начальника Головного управління ДПС у Закарпатській області, юридичні особи сплатили понад 23 млн 521 тис. грн, а фізичні особи – 15 млн 917 тис. гривень податку на нерухоме майно. Загалом, надходження податку нерухоме майно, порівняно з аналогічним період, зросли на 31,7% або майже 9,5 млн грн.

Фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області нагадують, що згідно з Податковим кодексу України базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Податковим кодексом передбачено пільги для фізичних осіб із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

ДПС у Закарпатській області