Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам про особливості видачі Довідки про відсутність заборгованості з платежів

опубліковано 26 квітня 2024 о 11:41

У Головному управлінні ДПС у Закарпатській області інформують, що податкові органи виконують функції щодо надання адміністративних послуг, однією з яких є видача Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Порядок надання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі - Порядок), затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733, який зареєстрований у міністерстві юстиції України 27.09.2018 за №1102/32554.

Враховуючи типові помилки при оформленні платниками заяв про надання Довідки, звертаємо увагу платників на наступне.

Для правильного заповнення Заяви потрібно зазначити усі реквізити нормативно-правового акту за шаблоном відображення, зокрема:

- вид (Закон України (або – ЗУ), постанова Кабінету Міністрів України (або – постанова КМУ), наказ Міністерства, постанова Правління Національного банку України (або - постанова Правління НБУ) тощо;

- порядковий номер та дата прийняття Закону чи іншого нормативно-правового акту;

- назву Закону чи іншого нормативно-правового акту (зазначається у лапках).

Слід звернути увагу, що неприпустимим є зазначення платниками у пункті 3 форми Заяви посилання на наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733 «Про затвердження Порядку надання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи», оскільки зазначений акт не є підставою для надання Довідки, а визначає механізм її надання контролюючим органом платнику.

Крім того, у пункті 4 форми Заяви зазначається найменування суб’єкта (підприємства. установи, організації), до якого (якої) буде подано Довідку.

При цьому, неприпустимим є зазначення платниками у пункті 4 форми заяви замість найменування суб’єкта, до якого буде подано Довідку, будь якої іншої інформації, до прикладу:

«за вимогою», «не визначено», «тендерному комітету», або власної назви платника, який звертається із відповідною заявою.

Заповнена з порушенням встановлених вимог Заява не буде прийматися та опрацьовуватися контролюючим органом відповідно до Порядку та як наслідок – не буде здійснюватися перевірка наявності/відсутності заборгованості та надання результату її розгляду у вигляді Довідки або листа – відмови (у разі наявності у платника податкового боргу) у її видачі.

За умови подання платником належним чином оформленої Заяви контролюючим органом протягом п’яти робочих днів з дати отримання відповідної Заяви видається Довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Для отримання додаткової інформації щодо правильності та повноти заповнення відповідної Заяви платники можуть звернутися до фахівців ГУ ДПС у Закарпатській області за контактним номером телефону – 0312 61-38-65, або безпосередньо до Центрів обслуговування платників податків у Закарпатській області за місцезнаходженням платників на податковому обліку.

ДПС у Закарпатській області