Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Скільки необхідно подавати додатків КІК до податкової декларації про майновий стан та доходи за 2023 рік, якщо ФО прийнято рішення щодо подання Звіту про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік одночасно з поданням Декларації за 2023 рік, тобто у 2024

опубліковано 22 травня 2024 о 15:53

Підпунктом 39 прим. 2 5.2 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 Податкового кодексу (далі – ПКУ) передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії (далі – Звіт) до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної Декларації, такі копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії подаються разом із річною Декларацією за наступний звітний (податковий) період.

Форма Звіту, скорочена форма Звіту та Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254.

Пунктом 54 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено особливості застосування положень про оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній протягом перехідного періоду, зокрема, першим звітним (податковим) роком для Звіту є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати Звіт за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної Декларації за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік.

Таким чином, встановлено певний перехідний період, який надає можливість контролюючим особам подати до контролюючого органу Звіт за 2022 рік одночасно з поданням річної Декларації за 2023 рік.

Форма Декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 із змінами та доповненнями.

Декларація складається з восьми розділів та дев’яти додатків до неї (п. 1 розд. ІІ Інструкції).

Для фізичних осіб – контролерів контрольованих іноземних компаній формою Декларації передбачено заповнення окремого додатка КІК «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії» (далі – Додаток КІК).

Додаток КІК заповнюється окремо по кожній контрольованій іноземній компанії.

У додатку КІК зазначаються данні платниками податку – резидентами України, що визнаються контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії.

Додаток КІК заповнюється окремо за кожною контрольованою іноземною компанією.

Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті з прибутку контрольованої іноземної компанії, розраховуються відповідно до положень ст. 39 прим. I ПКУ та пп. 170.13, 170.13 прим. 1 ст. 170 ПКУ (п. 9 розд. IV Інструкції).

Враховуючи викладене, якщо фізичною особою – контролюючою особою прийнято рішення щодо подання Звіту за 2022 рік одночасно з поданням Декларації за 2023 рік, тобто у 2024 році, то їй необхідно подати до контролюючого органу належним чином заповнені Звіти за 2022 і 2023 роки із завіреними належним чином копіями фінансової звітності контрольованої іноземної компанії та Декларацію за 2023 рік, яка має містити два окремих додатка КІК: один за 2022 рік, другий за період 2023 року.

При цьому, у додатку КІК за 2022 рік відображаються показники зазначені у Звіті за 2022 рік, у додатку КІК за 2023 –показники зазначені у Звіті за 2023 рік.

Разом з тим, до рядка 10.14 «Частина прибутку контрольованої іноземної компанії (додаток(и) КІК)» розд. ІІ Декларації переносяться значення ряд. 05 та ряд. 06 обох додатків КІК, тобто за 2022 рік і 2023 рік (також інших додатків КІК за наявності декількох контрольованих іноземних компаній).

ДПС у Закарпатській області