Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який код країни резиденції вказується в рядку «Код країни резиденції» Додатка КІК до декларації про майновий стан і доходи, а саме: цифровий, альфа-2 чи альфа-3?

опубліковано 23 травня 2024 о 08:44

Відповідно до п.п. 39 прим. 2.1.2 п. 39 прим. 2.1 ст. 39 прим. 2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) контролюючою особою є, зокрема, фізична особа – резидент України, що є прямим або опосередкованим власником (контролером) контрольованої іноземної компанії.

Підпунктом 39 прим. 2 5.2 п. 39 прим. 2.5 ст. 39 прим. 2 ПКУ передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

Форма Декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція № 859) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 із змінами та доповненнями.

Згідно з п. 9 розд. ІV Інструкції № 859 у Додатку КІК до Декларації зазначаються данні платниками податку – резидентами України, що визнаються контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії.

Додаток КІК до Декларації заповнюється окремо по кожній контрольованій іноземній компанії.     Згідно з приміткою 1 до Додатка КІК до Декларації у заголовній частині Додатка КІК зазначаються такі відомості про нерезидента:

повне найменування нерезидента, місцезнаходження нерезидента, що зазначені у контракті/договорі;

назва країни резиденції нерезидента;

код країни резиденції – відповідно до Переліку кодів країн світу для статистичних цілей, затвердженого наказом Державної служби статистики України від 08.01.2020 № 32 із змінами та доповненнями (далі – Перелік кодів № 32), або назва вільної економічної зони.

При цьому у рядку «Код країни резиденції» вказується цифровий код країни резиденції – тризначне число, яке обирається з колонки «Код цифровий» Переліку кодів № 32.

ДПС у Закарпатській області