Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закарпатським суб’єктам господарювання роз’яснили особливості справляння рентної плати за спеціальне використання води

опубліковано 21 червня 2024 о 10:52

Відбувся онлайн-семінар, організований Головним управлінням ДПС у Закарпатській області, присвячений особливостям справляння рентної плати за спеціальне використання води та порядку заповнення відповідної звітності.

Маріанна Переш, начальник відділу адміністрування рентної плати, екологічного податку, місцевих податків і зборів з юридичних осіб та розгляду звернень управління оподаткування юридичних осіб, детально роз'яснила ключові аспекти цього питання.

«Платниками рентної плати за спеціальне використання води є первинні водокористувачі – суб’єкти господарювання, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору з водних об'єктів, та ті суб’єкти, що використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва», – зазначила Маріанна Переш.

Особливу увагу було приділено порядку заповнення «Розрахунку з рентної плати за спеціальне використання води» (Додаток 5) до податкової декларації з рентної плати. Спікер наголосила на важливості правильного зазначення кодів за КАТОТТГ, кодів водних об’єктів, ставок та коефіцієнтів, що впливають на достовірність визначення розміру податкового зобов'язання.

«У разі відсутності у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування із встановленими лімітами, рентна плата справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання», – підкреслила Маріанна Переш.

Учасники семінару отримали вичерпні відповіді на питання щодо особливостей оподаткування різних категорій водокористувачів, зокрема житлово-комунальних підприємств та виробників напоїв.

Фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області нагадують, що у разі виникнення питань суб’єкти господарювання можуть звертатися на сторінку ДПС у Закарпатській області у Facebook https://www.facebook.com/tax.zakarpatia або на електронну скриньку  комунікаційної платформи zak.ikc@tax.gov.ua.

ДПС у Закарпатській області