Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закарпатські податківці провели 723 фактичні перевірки

опубліковано 24 липня 2024 о 14:48

Фахівці відділу фактичних перевірок Головного управління ДПС у Закарпатській області протягом січня-червня 2024 року провели 723 фактичні перевірки. Найбільше податківці фокусували увагу на дотриманні вимог щодо порядку проведення розрахунків при продажу підакцизних товарів, застосуванні РРО/ПРРО, наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, оформленню трудових відносин з найманими працівниками.

В ході фактичних перевірок податківці встановили 40 фактів здійснення господарської діяльності без реєстрації, 270 фактів незабезпечення можливості проведення розрахунків за допомогою платіжних карток та банківських терміналів, 45 порушень при продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, в тому числі 14 фактів безліцензійної торгівлі цими підакцизними товарами. Також задокументовано 72 випадки використання найманої праці без офіційного працевлаштування (112 неоформлених осіб).

Податківці наголошують, що порушення законодавства, зокрема, щодо здійснення господарської діяльності без державної реєстрації є адміністративним правопорушенням, і відповідно до ст. 164 Кодексу України, передбачає накладення штрафу при першому порушенні від однієї тисячі (17 тис. грн) і при другому впродовж року до п’яти тисяч (85 тис. грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, фахівці Головного управління ДПС у Закарпатській області звертають увагу на відповідальність, що несуть за законом суб’єкти за недотримання вимог законодавства у сфері торгівлі підакцизними товарами, та недопущення порушень при здійсненні підприємницької діяльності.

Слід відмітити, що фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків відповідно до абзацу другого ч.2 ст.265 КЗпП тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника. Вчинення такого порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. Матеріали перевірок в ході яких встановлено використання найманої праці без належного оформлення направляються до обласного управління Держпраці у встановленому порядку, для вжиття до підприємців заходів за порушення трудового законодавства.

Нагадуємо, що громадяни мають можливість повідомляти про ймовірні факти порушень законодавства суб’єктами господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, контроль за яким здійснюють податкові органи – чат-бот «StopViolationBot» у месенджері Telegram.

З допомогою цього чат-бота в будь-який час доби у будь-якому місці можна оперативно поінформувати ДПС про:

- незастосування РРО/ПРРО, невидачу чеків;

- відмову у розрахунку банківською карткою;

- торгівлю без ліцензій, порушення порядку реалізації підакцизної продукції;

- завищення цін на продовольчі товари, лікарські засоби, пальне;

- неоформлення трудових відносин з найманими працівниками;

- здійснення господарської діяльності без державної реєстрації.

Також повідомити про порушення можна через «гарячу лінію» Контакт-центр ДПС за номером 0800-501-00-7.

Вся інформація, яка надходить до ДПС, досліджується та перевіряється податківцями, а у випадку підтвердження наданої інформації вживаються відповідні заходи реагування, в тому числі податкові перевірки.

ДПС у Закарпатській області