Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо заповнення розділу «Відомості про контрольовані операції» додатка до Звіту про контрольовані операції

опубліковано 27 вересня 2024 о 09:53

Чи заповнюється графа 19.1 розд. «Відомості про контрольовані операції» додатка до Звіту про контрольовані операції у випадку: – групування контрольованих операцій для порівняння ціни, в яких використовуються методи, визначені підпунктами 39.3.1.2 – 39.3.1.5 п.п. 39.3.1 п. 39.3 ст. 39 розд. І Податкового кодексу України? – групування операцій відповідно до п. 19 розд. IV «Порядок заповнення додатка до Звіту» Порядку складання Звіту про контрольовані операції для порівняння ціни, в яких використовується метод «порівняльної неконтрольованої ціни»?

Платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 01 жовтня року, що настає за звітним, Звіт про контрольовані операції (далі – Звіт).

Форма Звіту та Порядок його складання, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 18.04.2016 № 8.

Пунктом 23 розд. IV «Порядок заповнення додатка до Звіту» Порядку складання Звіту про контрольовані операції (далі – Порядок), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 18.01.2016 № 8 із змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 07.12.2023 № 673 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» із змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 27.12.2023 № 725, визначено, що у графі 19 зазначається код валюти згідно з Класифікатором іноземних валют та банківських металів, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 04 лютого 1998 року № 34 (у редакції постанови Правління Національного банку України від 19 квітня 2016 року № 269). У разі застосування гривні як валюти контракту (договору) зазначається код 980.

У графі 19.1 зазначається офіційний курс гривні до іноземної валюти на дату відображення контрольованої операції у бухгалтерському обліку.

Відповідно до п. 6 розд. І Порядку, якщо платником податків для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» використано методи, передбачені підпунктами 39.3.1.2 – 39.3.1.5 п.п. 39.3.1 п. 39.3 ст. 39 розд. I ПКУ, при заповненні розд. «Відомості про контрольовані операції» додатка до Звіту (далі – Додаток) дозволяється наведення узагальненої інформації щодо сукупності таких контрольованих операцій.

Пунктом 28 розд. IV «Порядок заповнення додатка до Звіту» Порядку встановлено, що графа 24 заповнюється у разі групування контрольованих операцій у їх сукупність для відображення узагальненої інформації у випадках, передбачених п. 6 розд. I Порядку. У такому разі у графі проставляється цифра «1».

Таким чином, графа 19.1 «Курс валюти на дату відображення контрольованої операції у бухгалтерському обліку» має бути обов’язково заповнена за умови, що графа 24 не дорівнює цифрі «1», а графа 19 містить код відмінний від коду 980.

Разом з тим п. 19 розд. IV «Порядок заповнення додатка до Звіту» Порядку визначено, якщо особливості окремих видів економічної діяльності припускають наявність договорів, які передбачають періодичні операції протягом звітного року, то при незмінності умов поставок та інших показників, що відображаються у графах 2 – 13, 16, 18, 19, 21 – 23 розд. «Відомості про контрольовані операції» Додатка, дані про такі операції вказуються в одному рядку сумарно. При цьому у графі 14 відображається дата здійснення першої операції в серії періодичних операцій, а у графі 15 відображається дата здійснення останньої операції в серії періодичних операцій у звітному році.

Таким чином, у разі групування контрольованих операцій, визначених п. 19 розд. IV «Порядок заповнення додатка до Звіту» Порядку та застосування для порівняння цих контрольованих операцій методу «порівняльної неконтрольованої ціни», визначеного п.п. 39.3.1.1 п.п. 39.3.1 п. 39.3 ст. 39 розд. І ПКУ, за умови, якщо графа 24 не дорівнює цифрі «1» (не заповнена), а графа 19 містить код, що дорівнює коду «980», графа 19.1 «Курс валюти на дату відображення контрольованих операцій у бухгалтерському обліку» може бути не заповненою.

Якщо за даних умов графа 19 не дорівнює «980», то графа 19.1 може заповнюватись за таким алгоритмом:

якщо першою подією є поставка товару, постачальник відображає дохід у розмірі вартості проданого товару за офіційним курсом Національного банку України гривні до іноземної валюти на дату визначення доходу, то у графі 19.1 відображається офіційний курс гривні до іноземної валюти на дату відображення операції з поставки товару у бухгалтерському обліку;

якщо першою подією є попередня оплата за товар (роботи, послуги) і вона здійснюється декількома частинами, то у графі 19.1 рекомендуємо зазначати середній (розрахунковий) показник курсу валюти по відповідній контрольованій операції;

якщо відвантаження товарів (робіт, послуг) відбувається на умовах часткової передплати, то у графі 19.1 рекомендуємо зазначати середній (розрахунковий) показник курсу валюти по відповідній контрольованій операції.

ДПС у Закарпатській області